Kapora Sözleşmesi Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gayrimenkul alım satımlarının emlakçı aracılığı ile yapılmak istenmesi durumunda kapora sözleşmesi yapılabiliyor. Kapora sözleşmesi nedir ve nasıl yapılır?
Kapora Sözleşmesi Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Türkiye'de gayrimenkul satın almak veya sahip oldukları gayrimenkulları satmak isteyenlere emlakçılar aracılık edebiliyor. Bu şekilde gerçekleştirilmek istenen alım satım işlemlerinde kapora istenebiliyor. Emlakçılar bir gayrimenkulü satın almak isteyenlerden belirli miktarlarda kapora ödemesi yapmalarını talep edebiliyorlar. Bu ödeme alıcının o gayrimenkulü satın almaya kararlı olduğunu göstermektedir. Kapora ödemesi yapılan bir gayrimenkulün satışı ve kiralaması konusunda bir güvence verilmiştir ve emlakçılar da bu gayrimenkullerin satışı veya kiralanması için bir başkası ile görüşmezler.

Emlakçıya kapora ödemesi yapan vatandaşlar ödeme yaptıklarına dair resmi bir kayıt talep edebiliyorlar. Bundan dolayı da taraflar arasında kapora sözleşmesi imzalanıyor. Kapora sözleşmesi ile hem alıcının hem de satıcının hakları güvence altına alınmış oluyor. Alıcı kapora ödemesi yaparak bir anlamda gayrimenkulün satın alma hakkını elde eder. Alıcı eğer satın almaktan vazgeçerse bu kapora ödemesini geri alamayabilirler. Satıcı ise gayrimenkulü satmaktan vazgeçerse almış olduğu kaporayı iade etmek zorundadır. Bununla da kalmaz kapora sözleşmesi gereği iade edilen kapora ücreti kadar meblağ da satıcı tarafından alıcıya tazminat olarak ödenir.

KAPORA SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR?

Kapora sözleşmesi yapılırken bazı hususlara özellikle dikkat etmek gerekiyor. Bu sözleşme yapılırken alıcının da satıcının da kimlik bilgilerinin tamamı sözleşmeye işlenmelidir. Eğer şirket adına kapora sözleşmesi yapılıyorsa o zaman da şirketin adı, vergi dairesi, vergi numarası ve yetkili ismi kapora sözleşmesinde yer almalıdır.

Kapora sözleşmesine konu olan gayrimenkul ile alakalı olarak detaylı bilgiler de kapora sözleşpmesinde yer almalıdır. Ayrıca gayrimenkulün toplam fiyatının ne kadar olduğu da ileride bir anlaşmazlık çıkmaması için kapora sözleşmesine yazılır. Sözleşmede sadece ödenen kapora tutarı değil daha sonra ödenecek miktar da açık şekilde belirtilmelidir.

Kapora sözleşmelerinde kapora ödemesinin yapılacağı tarih ile satışın gerçekleşeceği tarih de yer alırsa taraflar kendilerini güvence altına alırlar. Bu sözleşmelerde alıcı ve satıcının yanında bir de şahit imzası olması ayrıca tavsiye edilmektedir.