Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Zaman Ödenecek? Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor

Kira gelir vergisi ve kira beyannamesi süreci başlamışken vatandaşlar kira gelir vergisinin nasıl hesaplanacağını araştırıyor. İşte kira gelir vergisi hesaplama...
Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Zaman Ödenecek? Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor

Kira gelir vergisi ve kira beyannamesi için süreç 1 Mart 2022 itibariyle başladı. Yıl boyunca elde edilen kira geliri için her yıl mart ayında kira beyannamesi yapılıyor. Bu beyannameyi vermekle yükümlü lan kişiler kira vergi beyannamesi nasıl yapılır araştırıyor.

Kira gelir beyannamesi için ödemeler her yıl Mart ayında başlıyor. Bu vergiyi ödemekle yükümlü olan kişiler 1 Ocak - 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 Mart - 31 Mart tarihleri arasında beyanname yapması gerekiyor. Kira gelir vergisinin ne kadar olduğu merak edilirken, 2022 yılı için kira gelirinden istisna tutarı 7 bin TL olarak belirlendi.

KİRA GELİR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

2021 yılında konut kiralarından elde ettiği gelir 7 bin TL'yi aşmayan kişiler beyanname vermek zorunda kalmayacak. Bunun yanında beyanname vermeyen mülk sahipleri kira gelirleri için vergi de ödemeyecek.

Bu istisna hissedarlar için de geçerli olacak. Kişi başı elde edilen kira geliri 7 bin lirayı aşmıyorsa beyanname vermeye gerek kalmayacak ancak konut kira geliri hissedar başına 7 bin TL'yi geçtiği zaman her bir hissedar ayrı ayrı 7 bin TL'si istisnayı vergi hesabında gelirinden düşebilecek.

Konut kira geliri, kira bedelinin 12 ay ile çarpılmasından elde edilmektedir. Örneğin aylık kira geliri 550 TL olan bir kişinin yıllık elde ettiği gelir 6600 TL olacaktır. Bu kişinin kira gelir vergisi yapmasına gerek yoktur. Ancak yıllık kira geliri 10 bin TL olan bir kişinin 514 TL vergi ödemesi gerekecek.

Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Zaman Ödenecek? Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor

Bir diğer örnekte ise aylık 2 bin 500 TL konut kira geliri olan birinin yıllık geliri 30.000 TL olacaktır. Mülk sahibinin bu geliri için 2 bin 933 lira gelir vergisi ödemesi gerekir. Önce istisna tutarı sonra da yüzde 15 götürü gider düşülerek, 19 bin 5500 lira matrah üzerinden yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplaması yapılmaktadır.