Kira Sözleşmesi Nasıl Sona Erer?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında imzalanarak devreye giren kira sözleşmesinin nasıl sona erebileceği merak ediliyor. Kira kontratı nasıl sona erer?
Kira Sözleşmesi Nasıl Sona Erer?

Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tüm ilişkiler kira sözleşmesi esas alınarak kanuna göre şekillendirilir. Bu kira sözleşmeleri ile hem ev sahiplerinin hem de kiracıların yükümlülükleri ve hakları doğar. Taraflar kira sözleşmesinin gereklerini yerine getirmekle sorumludurlar. Kira sözleşmesi devam ettikçe tarafların birbirlerinin üzerinde hakları aynı şekilde, herhangi bir değişikliğe uğramadan sürmektedir. peki kira sözleşmesi nasıl sona erer, taraflar istedikleri gibi kira sözleşmelerini fesih edebilirler mi?

EV SAHİPLERİ KİRA SÖZLEŞMELERİNİ KOLAY KOLAY FESİH EDEMEZLER!

Türkiye'de kanunlar çoğunlukla kirasını aksatmadan ödeyen kiracıların yanındadır. Ev sahipleri kirasını aksatmadan ödeyen kiracıları kolay kolay evden çıkaramazlar. Yapılan bir kira sözleşmesinin yıllık süresinin dolması ev sahiplerine kira sözleşmesini sona erdirmek hakkı vermez. Hatta 10 yılı doldurmayan kira sözleşmeleri ev sahipleri tarafından sona erdirilemez. Kirasını düzenli ödeyen bir kiracı 10 yıl boyunca kira sözleşmesini sürdürebilir. ANcak 10 yıldan sonra kira sözleşmesinin yıllık süresinin dolmasına 3 ay kala ev sahipleri herhangi bir gerekçe bildirmeden kiracılara kira sözleşmesini fesih edeceklerini bildirip sözleşmeyi sona erdirebilirler.

KİRA SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN SONA ERER?

Kira sözleşmesinin ne şekilde sona erebileceği konusunda çok ciddi bir kafa karışıklığı yaşanmaktadır. Kira sözleşmesinin sona ermesi için kiracının evi boşaltması yeterli değildir. Bunun için kiracı evin anahtarını ev sahibine teslim etmeli ve anahtar tesliminin yapıldığına dair tutanak tutmalı veya ev sahibinden imza almalıdır. Bu yapılmadıkça kira sözleşmesi hukuken sona erdirilmiş olarak kabul edilmez. Dolayısı ile kiracının haberi olmadan ev sahibine karşı yükümlülüğü devam ediyor olabilir.

Kira sözleşmesisağlıklı bir şekilde sona erdirilmezse kiracılar ciddi mağduriyetler yaşayabilirler. Ev sahipleri böyle bir durumda eğer kötü niyetli olurlarsa kiracılardan mahkeme kararıyla ek kiralar talep edebilirler.