Kira Zammı Nasıl Hesaplanır, Ev Sahibi Kiraya En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir?

Ev sahipleri ile kiracıları en fazla karşı karşıya getiren sorunların başında kira zam oranı geliyor.
Kira Zammı Nasıl Hesaplanır, Ev Sahibi Kiraya En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir?

Ev sahipleri ile kiracıları en fazla karşı karşıya getiren sorunların başında kira zam oranı geliyor. Peki, kira zammı neye göre belirlenir, kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilir?

Yapılan yasal düzenleme ile beraber ülkemizde kira zam oranı 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlandı.



Daha önce bu oran Borçlar Kanunu kapsamında TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık ÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyordu.



Ev Sahibi Kiraya Ne Zaman Zam Yapabilir?



Taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi maddeleri içerisinde aksini gösteren bir ibare yer almıyorsa kiraya zam 1 yıllık sürenin dolmasının ardından yapılır.



Ülkemizde kira sözleşmesi 1 yıllık düzenlenmekte olup 1 yılın ardından kira sözleşmesi iptal edilmezse yenilenmiş sayılır ve sözleşmenin dolduğu tarihte kira zammı hakkı doğar. Yani kira sözleşmesi üzerinde aksini gösteren bir madde bulunmuyorsa bu durumda ev sahibi kira sözleşmesinin dolması ve sözleşmenin yenilenmesi durumunda kiraya zam yapma hakkına sahiptir.



Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir 2019



Kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayda açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması yıllık kira artış oranı olarak kullanılır. Örneğin Ocak ayında kira sözleşmesi dolan bir kişi Şubat ayında zamlı kira öder ve bunun için TÜİK Mart 2019 TEFE TÜFE rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması Nisan 2019 kira zam oranı olarak uygulanır.



Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranıdır. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir. Buradaki yasal kriter tarafların karşılıklı anlaşma ile yasal sınır olarak belirlenen 12 aylık TÜFE rakamını aşmadan zam yapmalarıdır.



Kira Artışına İtiraz Nasıl Yapılır?



Ev sahibinin yasal oranın üzerinde kiraya artış yapılması durumunda kiracının kira artışına itiraz dilekçesi yazarak mahkemeye başvuruda bulunuyor.



Mahkeme emsal kiraları inceleyerek kira tespit davası sürecini başlatıyor. Bu süreçte bilirkişi emsal kiraları inceliyor ve davayı sonuçlandırıyor.



Haber Kaynağı: Emlak365.com