Kiracı Çok Kiralık Ev Yok! Karaborsaya Düşen Ucuz Kiralık Daire İlanları Can Yakıyor

Kiralık evlere olan talebin katlanarak artması fiyatları da uçurmuştu. Boş kiralık ev ilanları karaborsaya düşerken dolandırıcılık olayları arttı.
Kiracı Çok Kiralık Ev Yok! Karaborsaya Düşen Ucuz Kiralık Daire İlanları Can Yakıyor

Kiralık konutlarda yaşanan arz sıkıntısı ev kiralarını yukarı yönlü itmişti. Müteahhitlerin greve gitmesine neden olan inşaat maliyetlerinde yaşanan artış sonrası yeni konut üretimi adeta durma noktasına gelirken yaşanan üretim krizi önce satılık sonra da kiralık ev fiyatlarını uçurdu.

Kiralık konuta talep artışı geçen seneye oranla yüzde 10 oranında artış göstererek yüzde 47 seviyesine ulaşırken yaşanan talep artışını karşılayamayan sektörde zamlar yağmur gibi geldi. Yüz yüze eğitim kararının açıklanması ile beraber üniversite öğrencilerinin kiralık ev arayışına çıkması krizin tuzu biberi oldu ve yangını büyüttü.

İSTANBUL'DA YILLIK KİRA DEĞİŞİMİ YÜZDE 105'E ULAŞTI!

Sahip olduğu köklü üniversiteler nedeniyle öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer alan İstanbul'da kiralık ev krizi fiyatları da vurdu. Açıklanan son verilere göre İstanbul'da yıllık kira değişimi yüzde 105 seviyesine ulaştı. Yaşanan krizi değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat “Öğrencilerin okullarına, çalışanların da şehirlere dönmesi, talebi besleyen ana maddeler. İstanbul’da yıllık kira artışları yüzde 100’ün üzerinde. Bu ay en çok kira artışı bulunan 10 ilçe listesinde İstanbul’dan 6 ilçenin bulunması dikkat çekici” diyerek İstanbul'un yaşanan artıştan en çok etkilenen şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Kiracı Çok Kiralık Ev Yok! Karaborsaya Düşen Ucuz Kiralık Daire İlanları Can Yakıyor

UCUZ EV ARAYANA KAPORA TUZAĞI! DOLANDIRICILARIN YENİ OYUNU NE?

Kiralık ev fiyatlarına yapılan fahiş zamlar nedeni ile pek çok kişi mağdur olurken özellikle de öğrencilerin ucuz kiralık ev arayışları sürüyor. Öğrencileri ve dar gelirli vatandaşları hedef alan dolandırıcılar internet üzerinden sahibinden kiralık ev ilanları veriyorlar. Piyasa fiyatının çok daha altına verilen ucuz ev ilanları ile vatandaşın dikkatini çeken dolandırıcılar evi tutmak isteyen kişilerden ise belirli tutarda kapora istiyorlar.

Gerçek ilanlardan kopyalanan resimlerle oluşturulan sahte ilanlar özellikle de üniversitelere ya da merkezi yerlere yakın olarak oluşturuluyor. Çok ucuz fiyatı gören vatandaş ise evi kaçırmamak adına istenen kaporayı göndermeye razı oluyor. Zaten dolandırıcılarda arayan çok olduğu için kapora miktarını düşük tutuyor. Bu yöntem ile saatler içerisinde binlerce liralık dolandırıcılık yapılırken kaporayı ödeyen kişiler daha sonra aradıkları bu numaraya ulaşamıyorlar ve yatırdıkları paradan oluyorlar.