Kiracı Ölürse Kira Sözleşmesi Sona Erer Mi, Ev Sahipleri Tahliye İşlemi Başlatabilirler Mi?

Kiracının ölmesi durumunda kira sözleşmesinin devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Kiracı ölürse kira sözleşmesi ne olur? Kiracı hakları devredilebilir mi? Ev sahipleri tahliye işlemi başlatabilir mi
Kiracı Ölürse Kira Sözleşmesi Sona Erer Mi, Ev Sahipleri Tahliye İşlemi Başlatabilirler Mi?

Ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkarmak istedikleri zorlu bir süreç yaşanıyor. Daha yüksek bedelle evlerini yeni kiracılara vermek isteyen ev sahipleri mevcut kiracılarını evden çıkarmak için her yolu denemeye başladılar. Bu da kiracıların evden çıkarılması ile alakalı çeşitli soruları gündeme getiriyor. Peki kira sözleşmesini imzalayan kiracının ölmesi durumunda ne olur? Kiracı ölürse kira sözleşmesi devam eder mi? Kiracının ailesi o kira sözleşmesi ile evde kiracı olmaya devam edebilirler mi?

KİRACI ÖLÜRSE KİRA SÖZLEŞMESİ NE OLUR?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişki kira sözleşmesinin imzalanması ile başlar. Bu kira sözleşmesinin yapılmasının ardından taraflar belirtilen yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludurlar. Ancak kiraq sözleşmesini imzalayan kiracının ölmesi durumunda kira sözleşmesinin ne olacağı merak konusu oluyor. Kiracının ölmesi kira sözleşmesinin sona ermesi anlamına mı geliyor.

YARGITAY'IN EMSAL KARARI

Hukukta bazı özel durumlara dair yasaların ne şekilde işleyeceği bazı şartlarda net şekilde yazılmamıştır. Dolayısıyla bu konuda uygulamalara Yargıtay'ın özel kararları emsal olabilmektedir. Kiracının ölmesi durumunda kira sözleşmesinin ne olacağı da bu şekilde karara bağlanmıştır.

KİRACININ ÖLMESİ İLE KİRA SÖZLEŞMESİ SONA ERMEZ

Yargıtay tarafından benzer bir dava sürecinde alınan karara göre kira sözleşmesi kiracının ölmesi ile sona ermiyor. Hatta mülk sahibinin ölmesi durumunda da kira sözleşmesi sona ermiyor. Böyle bir durumda kira sözleşmesi devam ediyor ama tüm mirasçılar kiralayan sıfatını kazanıyorlar.

KİRA SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN SONA ERER?

Yargıtay'ın ilgili kararında kira sözleşmelerinin ne şekilde sona erebileceğine vurgu yapıldı. Buna göre geçerli olan bir kira sözleşmesi ya tarafların birisinin uygun fesih bildirimi ile ya da mahkeme kararı ile sona erebilir. Bunlara ek olaran kiralananın yok olması durumunda da kira sözleşmesi sona ermiş kabul edilir. Örnek verilirse bir doğal afet nedeniyle yıkılan evdeki kira sözleşmesi otomatik olarak fesih edilmiş sayılır.

Yargıtay tarafından verilen emsal karar halen daha geçerliliğini koruyor. Dolayısıyla kiracının ölmesi ev sahiplerinin kiracının ailesini evden tahliye etmeleri için haklı gerekçe olmuyor. Aynı şekilde kira sözleşmesi devam ediyor.