Kiracılar Dikkat! Evden Çıkarken Bunları Yapmazsanız Ev Sahibine Tazminat Ödersiniz!

Kiracı evden çıkarken en az 15 gün öncesinden ev sahibine haber vermezse ne olur? Kiracılar ev sahiplerine evden çıkacaklarını nasıl bildirmeliler? Evden çıkan kiracı ne yapmalı?
Kiracılar Dikkat! Evden Çıkarken Bunları Yapmazsanız Ev Sahibine Tazminat Ödersiniz!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiracının evden çıkma sürecinde de sorunlar yaşanabiliyor. Bu süreçte tedbirli davranmayan kiracılar hiç hesapta olmayan gelişmeleri yaşamak zorunda kalıyorlar. Evi boşaltırken kiracının mağdur olmaması için bazı işlemleri yapmaları gerekiyor. Bu işlemler yapılmaz ve eksik bırakılırsa kiracılar ev sahibine ekstra ödeme yapma yükümlülüğü içerisinde kalabiliyorlar. Peki kiracı evden çıkarken ne yapmalı?

EV SAHİBİNE EVDEN ÇIKACAĞINI BİLDİRMELİLER

Kiracılar kiralık olarak oturdukları evden çıkmak için karar vermişlerse yapmaları gereken ilk iş ev sahibine bu durumu bildirmek olmalıdır. Yasal olarak bir kiracı evden çıkacağını ev sahibine en az 15 gün öncesinden bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirimin yapılmaması durumunda kiracı evden çıksa dahi kira sözleşmesi otomatik olarak uzadığı için 1 yıllık kira sözleşmesinin mali yükümlülüğü ile karşı karşıya kalır. Bu durumda da en iyi ihtimalle ev sahibine en az 3 aylık kira bedelini ödemek zorunda kalabilirler. Ayrıca kiracı evden çıkarken ev sahibine yapacağı bildirimi yazılı bildirim şeklinde yapması yararına olacaktır. Ev sahibinin bildirim yapılmadıiddiası ile farklı bir süreç başlatmasının önüne bu şekilde geçilebilir.

ANAHTAR DİREKT OLARAK EV SAHİBİNE TESLİM EDİLMELİ VE TUTANAK TUTULMALI

Kiracının evden çıkarken yapması gereken bir diğer uygulamada anahtarın teslimidir. Genellikle kiracılar bu anahtar teslimlerine önem vermemektedirler. Ancak ev sahibine anahtar teslim edilmedikçe kiracı evi boşaltsa bile kira sözleşmesi sona ermeyecektir. Ev sahibi aylar sonra kiracı aleyhinde icra takibi başlatabilirler. Ancak kiracı anahtar teslimi yapıp bunu tutanakla kayıt altına almışi olsa böyle bir risk ile karşı karşıya kalmaz.

EVİN HASARSIZ TESLİM EDİLDİĞİ TESPİT EDİLMELİ

Kiracıların evden çıkarken yaşadıkları bir sorun da ev sahibinin kiracı tarafından eve zarar verildiği iddiası ile bu zararın tanzimini istemesidir. Bunu da önlemenin yolu gayet basittir. Evden çıkılacağı zaman ev sahibi ile evin durumuna bakılır. Hatta mümkünse bir de şahit bulunur. Eve zarar verilmediğine dair yazılı bir belge oluşturulur. Bu şekilde ev sahibi ilerleyen süreçte bu konuda da bir iddiada bulunamazlar.

Emlak365.com