Komşu Gürültüsünden Bıkanlar Dikkat! Gürültücü Komşu Nereye Şikayet Edilebilir?

Komşular arasında gürültü şikayetleri her geçen gün artarken komşu gürültüsünden şikayetçi olanlar için yol haritası belirlendi. Komşu gürültüsü nereye şikayet edilir, komşu gürültüsüne ne yapılır?
Komşu Gürültüsünden Bıkanlar Dikkat! Gürültücü Komşu Nereye Şikayet Edilebilir?

Pandemi nedeni ile evde geçirilen süre her geçen gün artarken online eğitim ve evden çalışma sisteminde komşuluk ilişkileri de büyük bir sınamaya tabi tutulmuştu. Evde geçirilen sürenin artması ile beraber komşular arasında yaşanan gürültü şikayetleri de artarken komşusunun gürültüsünden şikayetçi olanlar da neler yapabileceklerini araştırmaya başladı.

Komşu gürültüsü şikayet konusunda apartmanlarda ilk sırada yer alırken komşusunun gürültüsünden şikayetçi olanlar için yol haritası açıklandı. Komşuluk hukuku içerisinde karşılıklı iyi niyetle çözülemeyen her türlü anlaşmazlıkta Kat Mülkiyeti Kanunu devreye giriyor. Kat mülkiyeti kanuna göre komşuların birbirine rahatsızlık vermesi kesinlikle yasak. Bu nedenle rahatsızlık boyutuna varan gürültülerde şikayet konusu olabiliyor.

KOMŞUYU RAHATSIZ ETMENİN CEZASI 2021! GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞUYU NEREYE ŞİKAYET EDERİM?

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında komşuluk hakları belirlenirken komşuların birbirine olan sorumlulukları da belirlenmiştir. Komşuların birbirine rahatsızlık vermesi bu kapsamda yasaktır. Kat Mülkiyeti Kanunu 18. maddesi kapsamında komşuların birbirini rahatsız etmesi, birbirlerinin haklarını çiğnemesi yasaktır.

Gürültü yapmak, gürültü yaparak komşuya rahatsızlık vermekte bu kapsama girmektedir. Evde yüksek sesle müzik dinlemek, uygun olmayan saatlerde yapılan tadilat, yüksek sesle kavga etmek, bağırmak, çocuk gürültüsü de hem komşuluk hukuku hem de kat mülkiyeti kanunu kapsamında yasaktır.

Kabahatlar Kanunun 36. maddesi kapsamında gürültü yapan komşuya para cezası kesilirken bu davranışın devam etmesi durumunda komşu hakkını aramak için adresinin bağlı olduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilir. Mahkemenin atayacağı bilirkişi tarafından gürültü şikayeti incelenerek taraflar arasında ki sorunun çözümü amaçlanır. Uzun süre ses yapan komşu için ise 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.