Konut, Arsa, Tarla Miras Paylaşımında Hangi Mirasçılar Ne Kadar Pay Alırlar?

Gayrimenkullerin miras yoluyla mülkiyet değiştirmesinde en çok merak edilen konu kimin mirastan ne kadar pay alacağıdır. gayrimenkullerin miras paylaşımı hangi oranlarda yapılır?
Konut, Arsa, Tarla Miras Paylaşımında Hangi Mirasçılar Ne Kadar Pay Alırlar?

Üzerinde gayrimenkuller bulunan bir kişinin vefat etmesi durumunda miras paylaşımı konusu devreye girmektedir. Peki gayrimenkullerin miras paylaşımı yapılırken hangi mirsaçılara ne kadar pay verilir? Çocuklar ile eşin mirastaki payı ne kadardır? Saklı pay nedir ve mirasta saklı pay oranları yüzde kaç olarak uygulanmaktadır. İşte gayrimenkullerin miras paylaşımına dair merak edilen detaylar...

GAYRİMENKULLERİN MİRAS PAYLAŞIMINDA KİMLER HAK SAHİBİDİR?

Gayrimenkullerin miras yoluyla paylaştırılması durumunda eğer vefat eden kişinin bir vasiyetname ile mirasçısı olmayan üçüncü bir kişiyi araya sokmamışsa mirastan kimlerin hak sahibi olabilecekleri bellidir. Böyle bir durumda üst soy, alt soy ve eş olarak tanımlanan üç grup mirasçı bulunmaktadır. Üst soy eğer hayattaysa ölen kişinin anne ve babasıdır. Alt soy ise ölen kişinin çocuklarıdır. Bu kategorilerle mirasta hak sahibi olunmaktadır.

Vefat eden kişinin çocukları varsa üst soy mirasçılığı devre dışı kalmaktadır. Bundan dolayı çocuklar ile anne - baba aynı anda mal paylaşımına sokulmazlar.

MİRASTA SAKLI PAY NE KADARDIR?

Gayrimenkullerin miras yoluyla paylaştırılmasında uygulanan bir sistem de saklı paydır. Örneğin alt soy diyerek tabir edilen çocukların nanne ve babalarının gayrimenkullerinin yüzde 50'si saklı paylarıdır. Eğer üst sot mirasçı olacaksa onların saklı payları da her biri için dörtte bir oranındadır. Eşin mirastaki saklı payı ise kimlerle mirası paylaşacağına göre değişmektedir. Duruma göre farklı uygulansa da sağ eşin mirastaki saklı payı yüzde 100 olabilmektedir.

KARDEŞLER ANNE VE BABALARININ MİRASINI NASIL PAYLAŞIRLAR?

gayrimenkullerin miras yoluyla kardeş arasında paylaştırılması konusunda anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Ancak bu konuda kanun gayet açıktır. Anne ve babalarının gayrimenkullerini paylaşacak olan kardeşlerin aynı oranda hakları vardır. Bir kardeşin diğerinden fazla bir pay sahibi olması miras bırakanın saklı paylara aykırı olmayacak şekilde vasiyetnamesi ile mümkün olabilir. Böyle bir vasiyetname yoksa ve sadece kardeşlar arasında gayrimenkul paylaşımı yapılacaksa herkes eşit oranda pay sahibidir ve paylaşım bu esasla yapılır.