Mirastan Mal Kaçırmanın Cezası Var Mı? Gayrimenkuller İçin Miras Hukuku Detayları!

Mirastan mal kaçırmanın cezasının olup olmadığı merak ediliyor. Bağış yaparak mirasçılardan birisinden veya çoğunluğundan mal kaçırmanın cezası var mı?
Mirastan Mal Kaçırmanın Cezası Var Mı? Gayrimenkuller İçin Miras Hukuku Detayları!

Gayrimenkul miraslarından en çok rastlanan konulardan birisi mirastan mal kaçırmasktır. Mirasını mirasçıları arasında eşit paylaşmak yerine birisine veya bir kısmına vermek isteyen vatandaşlar olabiliyor. Genel algı ise bağış ile devredilen mirasın hukukwn bozulamayacağıdır. Ancak hukuki kaideler bunun tam tersini söylemektedir. Peki bağış yoluyla mirastan mal kaçırmak nedir?

BAĞIŞ YOLUYLA MİRASTAN MAL KAÇIRMAK

Miras davaları oldukça ilgi çeken konular arasında yer alıyor. Örneğin bir babanın 3 çocuğu ve bir evi olduğu varsayılsın. Bu baba sağlığında sahibi olduğu evi bir çocuğuna vermek isteyenbiliyor. Ölümünden sonra da bu mirasın geri döndürülmemesi isteniyor. Bunun için de tapuda işlem yapılıyor. Genellikle de bağış yolu ile o evin mülkiyeti miras bırakılan çocuğun mülkiyetine geçiriliyor. Ancak bunun hukuken çok itibar görmeyen bir gayrimenkul devri olduğu biliniyor.

Bir çocuğuna bağış yaparak evini devreden kişi diğer çocuklarının miras haklarını gasp etmiş sayılıyorlar. Her mirasçının o kişinin mirasında saklı payları bulunmaktadır. Bu saklı paylar gerçek satış haricinde bir başkasına devredilemez. Bağış da gerçek satış değildir. Dolayısıyla böyle bir durumun ispat edilmesi durumunda ilgili gayrimenkul devri iptal edilebilir.

GERÇEK SATIŞ AYRINTISINA DİKKAT!

Miras bırakılan bir evin mal kaçırma eylemi olarak değerlendirilmemesi için gerçek satış yapılması gerekiyor. Bu gerçek satışta da o ev için gerçek bir para ortada olmalıdır. Alıcı le satıcı arasında bu para alışverişi ispat edilmelidir. Mahkeme süreci başlatıldığında değerinde gerçek bir para transferi tespit edilemezse bu gerçek satış olarak değerlendirilmez.

MİRASTAN MAL KAÇIRMANIN CEZASI VAR MI?

Mirastan mal kaçırmak saklı payların kanunen muhafazası açısında cezai yaptırım gerektirmektedir. Mirastan mal kaçırma ispat edildiğinde yaşıyorsa mirasın sahibi ve mirastan fayda sağlayan kişi cezalandırılabilir. Bunun için farklı mahkeme süreçleri işletilmektedir. Dolayısıyla konunun muhtevasına göre uygulanacak cezai yaptırımlar da farklılaşmaktadır. Bu kesin cezalar mahkeme süreçlerinde netleşmektedir.