Müteahhitlere Kur Farkı Ödemesi Yapılmasını İçeren Kanun Teklifi İçin İnşaat Sektöründen Açıklamalar

Hazine'den müteahhitlere kur farkı ödemesi yapılmasını öngören kanun teklifi hakkında Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu açıklamalarda bulundu.
Müteahhitlere Kur Farkı Ödemesi Yapılmasını İçeren Kanun Teklifi İçin İnşaat Sektöründen Açıklamalar

TBMM'ye sunulan ve Hazine'den müteahhitlere kur farkı ödemesi yapılmasını öngören kanun teklifinin yasalaşması merakla bekleniyor. Geçtiğimiz yıl temel inşaat maliyetlerinde yüzde 200'ün üzerinde fiyat yükselişi gerçekleşmişti. Müteahhitler şimdi büyük bir heyecanla fiyat farkı kararnamesini bekliyorlar.

TBMM'ye sunulan kanun teklifi ile beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kamuya iş yapan müteahhitlere maliyet artışlarından dolayı fiyat farkı kararnamesini çıkarabilmesi için yetki veriliyor. Sektör temsilcileri ise yüzde 50 ile yüzde 100 arasında bir ilave fiyat farkı ödemesinin yanında mali gücünü kaybeden firmalar için de tasfiye imkanı getirilmesini talep ediliyorlar.

TALEPLER KARŞILANMAZSA İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DÖKÜLMELER OLUR

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren konuya dair bir açıklama yaparak, "Bu kanun teklifi ile eğer beklentilerimiz karşılanmazsa sektörde olağanüstü bir dökülme ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu dökülme de çok sayıda kamu yatırımının sekteye uğraması ve durması anlamına gelir. Bu durum hem Türkiye için hem de inşaat sektörü için büyük bir kriz doğurur." dedi.

OCAK 2021'DEN İTİBAREN FİYAT FARKI ÖDEMESİ YAPILMASI İSTENİYOR

Taleplerinin ne şekilde karşılanacağını merak ettiklerini söyleyen Erdal Eren, "Kamu İhale Kurumu'nun bizimle paylaştığı yasa taslağına göre bizim talep ettiğimiz tasfiye imkanı bu yasa teklifinde yer almıyor. Sadece bir devir imkanı tanınıyor. Fiyat farkı olarak ise son 6 aylık maliyet artışlarının kısmen karşılanmasını içeriyor. Biz hiç değilse Ocak 2021'den itibaren olan maliyet artışlarının karşılanmasını istemiştik." dedi.

KAMU YATIRIMLARI DURABİLİR

İnşaat sektörünün beklentilerini açıklayan Erdal Eren, "Sözleşmelerimizde TÜİK endekslerine bağlı olarak uygulanan fiyat farkı 2021 için yüzde 34 - 54 arasında bir fiyat farkını karşılayabildi. İşçilik maliyetleri hariç tutulmak üzere yüzde 150 artan inşaat maliyetlerimiz var. Biz hiç değilse bu maliyetin yüzde 50 oranında karşılanacağı bir ilave fiyat farkının kararnamede olmasını bekliyoruz. Bu gerçekleşmezse kamu yatırımları duracaktır." ifadelerini kullandı.

20 BİN MÜTEAHHİT İFLAS EDER

İnşaat sektörünün merakla beklediği fiyat farkı kararnamesi ile alakalı olarak İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, "Yüzde 15 ile 25 arasında kar marjıyla iş yapan bir kamu müteahhidinin bu yüzde 20'lik karla yüzde 200 artan maliyetleri karşılaması mümkün değildir. En az yüzde 100 fiyat farkı talep ediyoruz. Ayrıca finansal olarak projeleri yürütemeyecek hale gelen firmalara da tasfiye hakkı verilmesini istiyoruz. TBMM'den çıkacak olan sonuç ile sektör talepleri arasında büyük farklar olursa 60 bin müteahhitin en az 20 bini iflas eder. Bu da 70 bin tedarikçinin mağdur olması ve 300 bin kişinin işsiz kalmasıyla sonuçlanabilir." açıklamasını yaptı.