Ölü Sayısı 17'ye Yükseldi! Kartal'da Çöken Binanın Müteahhidi Kim, Kartal Belediyesi Hangi Partiden?

Bugün itibari ile tam 17 kişiye mezar olan İstanbul Kartal Maltepe'de çöken bina büyük tartışmaları da beraberinde getirdi.
Ölü Sayısı 17'ye Yükseldi! Kartal'da Çöken Binanın Müteahhidi Kim, Kartal Belediyesi Hangi Partiden?

Bugün itibari ile tam 17 kişiye mezar olan İstanbul Kartal Maltepe'de çöken bina büyük tartışmaları da beraberinde getirdi.

Binanın çökme haberinin gelmesi ile beraber milyonlarca kişi "Kartal'da çöken binanın müteahhidi kim?" sorularını yöneltmesine neden oldu.



Kartal Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın inşaatına 23 Kasım 1992 tarihinde Kartal Belediyesi tarafından yapı sahibi Hikmet Yeşilyurt adına düzenlenen 2-39 no'lu yapı ruhsatıyla başlandı.



Kartal'da Çöken Binanın Müteahhidi Kim?



Kartal Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre Kartal'da çöken binanın mütehhidi Hikmet Yeşilyurt, binanın inşaat ruhsat tarihi ise 1992 olarak belirtildi.



Star Gazetesi tarafından yapılan habere göre Kartal'da yıkılan binayı CHP'li Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt'un ailesi yaptırırken, Yeşilyurt'un nüfuzu sebebiyle binanın kaçak katlarına ceza bile kesilmediği iddialarına yer verildi.



Kartal Belediyesi Hangi Partiden?



Bir başka merak edilen soru ise Kartal Belediyesinin hangi partiden olduğu yönünde. Kartal Belediyesi CHP yönetiminde bulunuyor. Kartal Belediye Başkanı ise CHP tarafından aday gösterilen Altınok Öz. Binanın ruhsatını aldığı 92 yılında da yönetim CHP'de bulunuyordu.



Yıkılan Bina İmar Barışı Başvurusu Yaptı Mı?



Konu hakkında çok sayıda spekülasyon bulunuyor. Vali tarafından yapılan ilk açıklamalarda imar barışı başvurusu yapmadığı açıklanmıştı ancak daha sonra binanın 3 kaçak katı için daire sahiplerinin imar barışı başvuru formu doldurduğu ve yapı kayıt belgesi başvurusu yaptıkları kesinleşmişti.



Kartal Belediyesi de konu hakkında açıklamada bulunarak "Bahse konu binanın 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında herhangi bir riskli yapı tespiti veya tespit başvurusu bulunmadığı, bunun aksine "İmar Barışı" olarak bilinen mevzuat kapsamında da hak sahipleri tarafından Yapı Kayıt Belgesi başvurusu bulunmaktadır" diyerek başvuruyu doğruladı.



İmar Barışı Büyük Bir Hata Mı?



Başvuruların hala devam ettiği imar barışı yıkılan bina ile yeniden tartışma konusu oldu. Konu hakkında bir yazı kaleme alan Fatih Altaylı'da yazısında “Artık Türkiye’de kaçak bina falan yok. 2018 yılı itibarıyla Türkiye’de kaçak bir binadan bahsetmeniz ayıptır, günahtır, haksızlıktır.



Sizin o “kaçak” dediğiniz ve “kaçak ve denetimsiz olarak yapıldığı için” yıkıldığını ve birçok insanımızın ölümüne sebebiyet verdiğini ima ettiğiniz binalar “Yasaldır”. Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çıkarılan bir “İmar Barışı Yasası” ile bu binalar kaçak olmaktan çıkmış, yasal hale gelmiştir.



Bina sahipleri, eğer gerekli müracaatları yapmışlarsa, ki yapmış görünüyorlar, o bina yasaldır. Ve o 8 kat, TBMM’de o yasallığı sağlayanların üzerine çökmüştür” diyerek son derece sert eleştirilerde bulundu.



Emlak365.com