Oturma Hakkı Nedir, Miras Yoluyla Devredilir Mi?

Oturma hakkı olarak bilinen Sükna Hakı miras yoluyla devredilir mi? Oturma hakkı mirasçılara geçer mi? Oturma hakkı ne zaman sona erer?
Oturma Hakkı Nedir, Miras Yoluyla Devredilir Mi?

Mesken olarak kullanılan gayrimenkullerde bazı özel durumlar meydana gelebiliyor. Bunlardan birisi de oturma hakkıdır. Oturma hakkı nedir? Kimlerin oturma hakkı olabilir? Oturma hakkı olan kişinin bu hakkı elinden alınabilir mi? Oturma hakkı işlemi nasıl yapılır? Oturma hakkı miras yoluyla devredilebilir mi?

OTURMA HAKKI NEDİR?

Medeni Kanuna göre mesken olarak kullanılan bir gayrimenkulün tamamının veya bir bölümünün yararlanma hakkının bir başkasına verilmesine oturma hakkı denilmektedir. Oturmak hakkı olarak tanımlanan bu hak için Sükna Hakkı terimi de kullanılmaktadır. Bu hakkın dayanağı ise Medeni Kanunun 823. maddesidir. Bu maddeden hareketle kişilere oturma hakkı verilebilmektedir ve bu hak kullanılabilmektedir.

Oturma hakkına sahip olan bir kişi kendisine hak tanımı yapılan gayrimenkulün sahibi değillerdir. Buna rağmen o gayrimenkulden yararlanma hakkına sahiptirler. Örneğin bir konutun oturma hakkı ev sahibi tarafından bir başkasına verilebilir. Bu hakkı elinde bulunduran kişi de oturma hakkını kullanıp o konuttan yararlanabilir ve mesken olarak kullanır.

Oturma hakkına sahip olmak demek mülkiyet hakkını ifade etmemektedir. Kişi sadece o konutu mesken olarak kullanabilir. Konutun kiralanması veya satılmasına dair hak konutun asıl sahibine aittir. Ancak oturma hakkı olan bir kişi evin satışını engellemek için girişimde bulunabilir.

OTURMA HAKKI MİRAS İLE DEVREDİLİR Mİ?

Bir kişiye verilen oturma hakkının miras ile devredilip devredilemeyeceği merak ediliyor. Öncelikle bu hak kişisel bir haktır. Kişilere verilen bu hak kişinin vefat etmesi ile sona erer. Dolayısıyla miras yoluyla oturma hakkının devri söz konusu olmamaktadır. Oturma hakkı için mirasçılar herhangi bir talepte bulunamazlar.

Emlak365.com