Özel Çevre Koruma Bölge Alanları İle Türkiye'nin Korunan Alan Yüz Ölçümü Artacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Özel Çevre Koruma Bölge Alanları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Özel Çevre Koruma Bölge Alanları İle Türkiye'nin Korunan Alan Yüz Ölçümü Artacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Özel Çevre Koruma Bölge Alanları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde..

Çevre konusunda alınan önlemler tüm hızı ile devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum AA haber ajansına çalışmalar hakkında özel röportaj verdi.



Korunan Alanlarda Çalışmalar Başladı!



Şimdiye kadar koruma alanı ilan edilen bölgelerde çalışmaların başladığını belirten Bakan Murat Kurum "Korunan alanların yer aldığı Büyükşehir Belediyeleri ile tüm il ve ilçe belediyelerimizin hem planlama hem de uygulama bağlamında yeşil alt yapı ve ekosistem hizmetleri ile ilgili olarak bilgilendirilmeleri ve desteklenmeleri sağlanacak.



Korunan alanlarda bisiklet kullanımının arttırılarak emisyonun azaltılması amacıyla Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Kaş-Kekova-Patara ve Datça-Knidos Özel Çevre Koruma Bölgeleri ile Bodrum-Milas-Yatağan Doğal Sit Alanları'nda bisiklet yolları yapımı işine başlanılmıştır" dedi.



Özel Çevre Koruma Bölge Alanları İle Türkiye'nin Korunan Alan Yüz Ölçümü Artacak!



Türkiye'de Acil Koruma Altına Alınması Gereken Çok Sayıda Bölge Var!



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yapmış olduğu açıklama ile Türkiye'de acil koruma altına alınması gereken çok sayıda bölge olduğunu söyleyerek "Taraf olduğumuz Barselona Sözleşmesi (Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi) ve bağlı protokol ile 18 özel çevre, koruma bölgesi ilan edildi.



Bu temelde 2009-2014 yılları arasında Küresel Çevre Fonu destekli 'Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi', Bakanlığımızca yürütüldü ve pek çok eylem planı, yönetim planı ve bölgesel politikalar geliştirilerek koruma-kullanma dengesine ilişkin Akdeniz Havzası'na özel bir 'korunan alanlar ağı' oluşturuldu.



Türkiye, dünyadaki 37 ayrı bitki coğrafyasından Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan olmak üzere üç farklı bitki coğrafyası bölgesinin kesişme noktasıdır. Dünyada biyolojik çeşitlilik açısından zengin ve acil koruma altına alınması gereken 34 sıcak noktanın üçü de (Kafkasya, Akdeniz, İran-Anadolu) yine ülkemiz sınırları içerisinde bulunuyor.



Bu özellik ile Türkiye, dünyada Güney Afrika ve Çin ile birlikte üç sıcak nokta barındıran üç ülkeden birisidir. Ülkemizin yaklaşık yüzde 9'u korunan alan statüsündedir. Bakanlığımız her yıl korunan alanlarını yüzde 20 arttırarak 2023 yılı itibariyle korunan alanları ülke yüzölçümünün yüzde 17'sine ulaştırmayı hedeflemektedir" dedi.



Emlak365.com