Riskli Binaların Yıkılması İçin Tek Bir Kişinin Kentsel Dönüşüm Başvurusu Yeterli!

Riskli binaların yıkılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ile genelge gönderirken tek bir kat malikinin başvurusu bile yeterli oluyor.
Riskli Binaların Yıkılması İçin Tek Bir Kişinin Kentsel Dönüşüm Başvurusu Yeterli!

Riskli binaların yıkılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ile genelge gönderirken tek bir kat malikinin başvurusu bile yeterli oluyor...

Kamuoyunda riskli bina genelgesi olarak isimlendirilen ve Bakanlık tarafından 81 ile gönderilen yeni genelge ile riskli binalar 3 ay içinde belirlenecek.



Belirlenen riskli alanlarda yer alan konutlara öncelik verilerek sağlam olmayan tüm binaların yıkılmasına başlanacak. Yıkılan binalar kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenecek.



Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılacak?



Binanın kentsel dönüşüm kapsamına girmesi için bina sakinleri ortak başvuru yapabileceği gibi tek bir kat maliki tarafından da başvuru yapılmasına olanak sağlanacak.



Ancak ortak yapılan başvurularda ve belediye ile yapılan uzlaşılarda taşınmaz sahiplerine ekstra haklar ve kolaylıklar tanındığı için ortak rıza ile başvuruda bulunulması büyük önem taşıyor.



Yapı ve İskan Ruhsatı Olmayan Binalar Kentsel Dönüşüme Girebilir Mi?



Evet, kentsel dönüşüm hakkından yararlanmak için bina ruhsatı zorunluluğu bulunmuyor. Ruhsatsız binalar da kentsel dönüşüm kapsamına girebiliyor.



Riskli Yapı Güçlendirme Yapılabilir Mi?



Bu konu hakkında tercih edilecek olan uygulama riskli yapı raporu içerisinde belirtilen karara bağlıdır. Riskli yapı raporu verilen binaların yıkılması zorunlu iken bazı yapılar için riskli yapı analizi yapılırken bina güçlendirmesi kararı verilebilir.



Riskli Yapı Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?



Binanın riskli yapı olarak belirlenmesi durumunda 15 günlük itiraz süresi başlar. 15 günlük itiraz süresi dolana kadar ilgili belediyeye başvuruda bulunularak riskli yapı raporuna itiraz dilekçesi yazılarak karara itiraz edilir.



Bu süre içinde itiraz yapılmazsa riskli yapı kararı kabul edilmiş sayılır ve itiraz hakkı ortadan kalkar. Riskli yapı itiraz dilekçesi ile yapılan başvurularda ise bir başka yapı denetleme firması tarafından bina yine denetlenir ve ikinci kez riskli yapı raporu çıkarsa binanın yıkımı kesinleşir.



Riskli yapı raporu kesinleşen bir binanın yıkılmaması mümkün değildir.