Facebook ve Instagram hesabı olanları üzen haber! Bedava devri kapanıyor, paralı dönem geliyor

Facebook hesabı olanlar için kritik açıklama geldi. Meta çatısı altında yer alan popüler sosyal medya platformları Facebook ve Instagram için şirketin yeni dönem planları ortaya çıktı. Facebook ve Instagram paralı mı olacak? İşte detaylar…
Facebook ve Instagram hesabı olanları üzen haber! Bedava devri kapanıyor, paralı dönem geliyor

Dünyanın en yaygın sosyal medya platformları arasında bulunan Facebook ve Instagram için kritik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in CEO’su olduğu çatı şirketi Meta bünyesinde bulunan Facebook, Instagram, WhatsApp ve Messenger gibi platformlar için güncelleme çalışmaları bir süredir devam ediyordu. Son dönemde ise “Facebook paralı mı olacak?” soruları gündeme gelmeye başlamıştı. Konuya ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Meta şirketinin Avrupa Birliği (AB) ile arasındaki veri gizliliği ve reklam konusundaki anlaşmazlığı, bir süredir beklenen uzlaşmaya varamadı. Uzlaşma sağlanamadığı için dünya genelinde yaygın şekilde ve ücretsiz olarak kullanılan Facebook ve Instagram platformlarının “ücretli abonelik” sistemine geçebileceği ifade edildi. Ücretli abonelik sisteminin gelmesi durumunda Facebook ve Instagram kullanıcıları nasıl etkilenebilir? İşte detaylar…

FACEBOOK VE INSTAGRAM İÇİN YENİ DÖNEM

1-008.jpg

New York Times’ta yer alan habere göre çatı şirketi Meta, önümüzdeki dönemlerde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için, sosyal medya platformlarında “reklam olmayan” bir versiyon sunmaya hazırlanıyor. Habere göre söz konusu yenilikle birlikte ücretli olması planlanan Facebook ve Instagram platformlarında “abonelik sistemi” üzerinde duruluyor.

META İÇİN AB’DE REKLAM POLİTİKASI ANLAMLI OLABİLİR

Facebook ve Instagram platformlarında reklamları kaldıracak olan söz konusu yeni abonelik sisteminin, Meta şirketine en azından maddi anlamda bir katkı sağlaması beklenmiyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki platform kullanıcılarından toplanan reklam gelirleri, şirketin toplam gelirinin yüzde 10’u dahi etmiyor. Bu nedenle de Meta şirketinin AB bölgesi için reklam politikalarını güncellemesinin “anlamlı” olabileceği belirtiliyor.

TÜRKİYE’DE FACEBOOK VE INSTAGRAM PARALI MI OLACAK?

Meta şirketinin AB ülkelerindeki kullanıcılarına yönelik sistem değişikliğine ve güncellemeye giderek “ücretli abonelik” sistemini getirmesi durumunda Türkiye’deki Facebook ve Instagram kullanıcılarının bu yenilikten etkilenmesi beklenmiyor. Ancak yine de konuya ilişkin ve Türkiye’ye yönelik bununla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi. Yani Türkiye’de Facebook ve Instagram platformlarının standart kullanımlarında ücretli olması da beklenmiyor.