Üniversite Öğrencileri Ev Kiralamadan Önce Nelere Dikkat Etmeli?

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından çok sayıda öğrenci kiralık ev aramaya başladı. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususları öğrenciler adına araştırdık.
Üniversite Öğrencileri Ev Kiralamadan Önce Nelere Dikkat Etmeli?

Uzun süredir online olarak devam eden eğitim yüz yüze modele döndü. Üniversitelerde de geçerli olacak yüz yüze eğitim sistemi ile çok sayıda öğrenci şehir değiştirdi. Yeni kayı olacak olan öğrenciler başta olmak üzere çok sayıda öğrenci ise bu dönemde ev kiralayacak.

EN İYİ EVİ KİRALAMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENE 5 HUSUS

Öncelikle öğrenciler için kiralık ev fiyatları çok yükselmiş durumda. Talebin fazla olması nedeniyle artan fiyatlar öğrencileri düşündürürken aileler de çocukları için en uygun ve en iyi evi kiralamanın peşindeler. Ev kiralarken çok sayıda etmen göz önünde bulundurulmalı. Burada öğrencilerin dikkat etmeleri gereken temel başlıklar ise şu şekilde;

İlk dikkat edilecek nokta evin konumu. Öğrenciler evin konumuna karar verirken aylık gelir ve giderler hesaplanmalı, kira için ayrılabilecek maksimum bütçe belirlenmeli. Ayrıca gider hesaplarında ev içi alışveriş, eğitim, sağlık ve sosyal hayat harcamaları göz önünde bulundurulmalıdır. Genellikle okula yürüme mesafesinde olan evler tercih edlirken bazen bu evlerin fiyatları çok yüksek olabilir. Bu durumda toplu taşıma gelip gidilebilecek evler de tercih edilebilir.

Eşyalı ev seçeneği büyük avantaj kazandırabilir. Aynı evde sürekli olmayacağınız ihtimali ve taşınma masrafları gibi etmenler eşyalı dairelerin tercih edilmesini sağlıyor. Eşyalı ev kiralarken çalışma masası, kitaplık, yatak gibi ihtiyaç duyulabilecek temel eşyaların bulunmasına dikkat edilmelidir.

Bir diğer husus ise masraflar. Ev kiralarken çok sayıda masraf vardır. Hangi masrafların ödenip ödenmeyeceğini iyi araştırın. Örneğin en önemli sorun olan depozito konusunda olurken sözleşmede tüm bu rakamların yer alması önemli. Ayrıca depozitonun dışında apartmanın aylık aidat bedeli de öğrenilerek bütçe planlaması yapılmalıdır.

Ev kiralamdan önce hem öğrencilerin hemde ailelerin üzerinde durması gereken nokta evin durumu. Evin içinde oluşmuş sorunlar tek tek belirlenmeli. Örneğin evin tesisat durumu, badana durumu, evin kırık dökük olan yerleri belirlenmeli ev sahibi ile açık bir şekilde bu sorunlar çözülmelidir.

Son aşama ise kira sözleşmesi imzalanması. Kira sözleşmesi büyük bir titizlikle belirlenmeli. Öyle ki kira sözleşmesinde kira bedeli, ödeme tarihleri, eşyalı evse demirbaşlar bölümünde eşya bilgileri, depozito tutarı, evin genel durumu hakkında tüm ayrıntılar sözleşmede yer almalı.