Yarım Kalan İnşaat Şantiyeleri Tehlike Saçıyor, Boş Şantiyeler İçin Acil Önlem Alınmalı!

Artan inşaat maliyetleri ve yükselen kredi faizleri pek çok inşaatın durmasına ve şantiyelerin boş kalmasına neden oldu.
Yarım Kalan İnşaat Şantiyeleri Tehlike Saçıyor, Boş Şantiyeler İçin Acil Önlem Alınmalı!

Artan inşaat maliyetleri ve yükselen kredi faizleri pek çok inşaatın durmasına ve şantiyelerin boş kalmasına neden oldu. Ancak bitmeyen inşaatlar tehlike saçmaya başladı.

Bursa'da Bugün Gazetesine röportaj veren İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak yarım kalan inşaatlar için çözüm bulunmasını istedi.



Yarım Kalan İnşaatlar Tehlike Saçıyor!



Yarım kalan inşaatların sayıları her geçen gün artarken bu inşaatlar hem kent estetiğini bozuyor hem de zamanla büyük tehlikelere neden açıyor.



Albayrak can tehlikesi dahi bulunduğunu söyleyerek "Elbette planlı yapılaşmış bölgelerde bir kent estetiği var. Bu yarım kalan inşaatların bu bölgelerde kent estetiğine olumsuz etkileri vardır. Biz kaçak inşaatların hiçbir şekilde yapılmaması ve inşaatların yarım bırakılmaması taraftarıyız çünkü bunların birçok açıdan mahsurları vardır.



Bunların başında da görüntü kirliliği gelir. Ayrıca bu inşaatlarda güvenlik tedbirleri alınmadıysa asayişi de tehdit eder. İçerisinde neler olup bittiği takip edilemiyor. Bu yapıların toplum güvenliği açısından da çok büyük mahsurları vardır. Öte yandan can güvenliği açısından da bu binalara girip çıkanlar ya da yakınlarda duranlar için bir tehlike söz konusudur" diyerek gereken önlemlerin acilen alınmasını istedi.



İflas Eden İnşaat Şirketleri Arttı, Yarım Kalan İnşaatlar Rekor Kırdı



Artan inşaat maliyetleri ve yükselen faiz oranları nedeni ile iflas eden inşaat şirketi sayısında artış yaşandığını belirten Albayrak "Sahiplerinin gerekli önlemleri alma zorunluluğu vardır. İnşaat aşamasında kalan binalarda da çevre ve iş güvenliği yönetmeliklerini uygulamak zorundadırlar.



Ekonomik sebeplerden yarım kalan inşaatları sahipleri kendi hallerine bırakıyorlar. Güvenlik önlemleri de almıyorlar. Çevremizde bu şekilde iflas edip oraya bekçi tutacak ekonomik gücü olmayan kişiler de var. Ekonomik anlamda tükenmiş birisinin inşaatı devam ettirmesi çok zordur. Bu, ülkemizdeki inşaat sektörünün durumuyla da ilgilidir.



Mahallelerinde böyle yarım kalan inşaatlar olup sorunlar yaşayan vatandaşların belediyeye müracaat etmeleri gerekmektedir. Belediyenin ya inşaatı yıkması ya da sahiplerini bulup tamamlatması gerekir. Ayrıca konu mahkemeye taşınırsa da mahkeme, yapının yıkımına karar verebilir" diyerek alınabilecek önlemleri sıraladı.



Emlak365.com