Yurt ve Kiralık Ev Bulamayan Öğrenciler Parklarda Çadır Kurdu!

Barınamıyoruz Hareketi ile bir araya gelen üniversite öğrencileri dikkat çekmek adına parklarda kalmaya başladı.
Yurt ve Kiralık Ev Bulamayan Öğrenciler Parklarda Çadır Kurdu!

Üniversitelerde yüz yüze eğitime geçiş yapılması ile beraber üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri şehirlere hızlı dönüşü büyük bir barınma krizini de beraberinde getirdi. Pandemi nedeni ile son 1,5 senedir yaşadıkları memleketlerde bulunan öğrenciler dönüşte boşalttıkları evleri ve yurtları yerinde bulamadı.

Pek çok özel yurt 1,5 senedir kapalı kalmaları nedeni ile boşaltılırken bu da özel yurtlarda yatak sayısını son derece büyük oranda düşürdü. Bir dönem öğrencilerin tercih ettiği ucuz, küçük ve nispeten yapısız olan ucuz kiralık evler ise Suriyeli ya da Afganlı mülteciler tarafından kiralandığı için öğrenciler ne yurt ne de kiralık ev bulabildi.

ÖĞRENCİ ÇOK, NE KİRALIK EV, NE DE YURT YOK!

Hem 1,5 senelik ara nedeni ile memleketlerine dönüş yapan hem de üniversiteyi yeni kazanan öğrencierin talepleri ile beraber özellikle de büyük şehirlerde kiralık ev kıtlığı yaşanmaya başlandı. Tüm dünyada yaşanan barınma krizi Türkiye'yi aldığı yoğun göç nedeniyle daha fazla etkiledi.

Öğrenciler boş kiralık ev bulmakta zorlanırken "Barınamıyoruz Hareketi" adı altında bir araya gelen öğrenciler yurt genelinde eylem başlattı. Yaşadıkları soruna dikkat çekmek isteyen öğrenciler İstanbul'da Şairler Parkı'nda bir araya gelerek geceyi parkta geçirdiler.

Parkta toplanan öğrenciler İstanbul'a geldikleri günden bu yana kiralık ev aradıklarını ancak ne yurtlarda yer bulabildiklerini ne de ev kiralayabildiklerini belirterek seslerini duyurmak için eylem yaptıklarını dile getirdi. İstanbul'da pek çok ev kiraladıklarını, penceresi dahi olmayan evlerin hatta evlerin tek odalarının dahi 2 bin liraya kiraya verilmek istendiğini belirten öğrenciler bu soruna çözüm bulunmasını istedi.

Yurt ve Kiralık Ev Bulamayan Öğrenciler Parklarda Çadır Kurdu!

KİRALIK EV FİYATLARI NEDEN BU KADAR YÜKSELDİ?

Tüm dünyada pandemi dönemi boyunca ekonomide yaşanan dalgalanma, maliyetlerde artış ve üretimde kesintiler nedeniyle sorunlar yaşadı. Yaşanan bu sorunlar yeni konut üretimini de olumsuz etkilerken ne yazık ki barınma sorunu arttı.

Yoğun göç dalgasının etkisi altına giren Türkiye artan yoğun talebi karşılayacak üretimde bulunamadığı için boş kiralık ev yoka düşerken bu da hem kiralık hem de satılık ev fiyatlarının katlanarak artmasına neden oldu. Pandemi döneminde çok sayıda özel yurdun iflas ederek kapatılması da barınma krizini derinleştirdi.