2021 Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar? Abonelik İçin Gerekli Evraklar

2021 yılı için elektrik abonelik ücreti tutarı abonelik şekline göre değişim gösterir. Mesken veya ticari işletmelerde abonelik durumuna göre fiyat değişmektedir. Peki Abonelik Ücreti Ne Kadar ve Abonelik İçin Gereken Belgeler nelerdir? Detaylar haberimizde...
2021 Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar? Abonelik İçin Gerekli Evraklar

2021 yılı için elektrik abonelik ücreti tutarı abonelik şekline göre değişim gösterir. Bu aboneliklere göre teminat olarak alınan abonelik ücreti masken için kW başına 33 TL olarak belirlenmiştir. Mesken aboneliği için minimum değer de 5 kW sözleşme gücü olarak hesap yapılır. Buna bağlı olarak abonelik ücreti minimum değer için 165 TL olarak ödenmesi gerekir. Buna rağmen mesken kurulunca hesaplanan değer farklılık gösterir.

Bu değer için mesken başına 6 kW olarak hesaplanır ve bu elektrik abonelik ücreti 198 TL olarak yansıtılır. Bu tutar sadece mesken için geçerli olup, ticarethaneler için ise 9 kW olarak hesaplanan minimum güç ile elektrik abonelik ücreti 843,5 TL olarak ödenmesi gerekir.

Elektrik Abonelik Ücreti Neden Ödenir?

Elektrik abonelik ücreti ödenme sebebi güvence bedeli oluşturmaktır. Bu güvence bedeli kişinin kendi üzerine açtırdığı kayıt için geçerlidir ve sadece başlangıçta ödenir. Bu ödemenin yapılması aboneliğin başlatılması için zorunludur. Ödemenin alınma sebebi ilerleyen dönemde ki faturaları ödeyemeyen birey için borç durumunun oluşmasını önlemektir. Birey faturalarını elektrik aboneliğini kullandığı süre zarfında zamanlıca öder ise ve aboneliği sonlandırmak ister ise devam eden süreç boyunca bu elektrik abonelik ücreti, aboneliğin bitişi ile kişiye geri ödenir.

Elektrik Abonelik İşlemi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Elektrik abonelik işlemleri için gerekli belgeler başlıca şu şekilde belirtilmiştir:

  • Kimlik kartı, T.C. kimlik numarası
  • Elektrik abonelik işlemini gerçekleştirecek kişiye ait İBAN numarası
  • Tapu
  • Yapı kullanım izin belgesi ya da abonelik işlemini gerçekleştirmek isteyen kişi kiracı ise kira kontratı
  • Zorunlu Doğal Afet Sigortası
  • Abonelik talep edilen daireye ait olan tesisat numarası ya da abone numarası
  • Abonelik işlemi ilk defa gerçekleştiriliyor ise daire için onaylı elektrik projesi

2021 Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar? Abonelik İçin Gerekli Evraklar

Elektrik Abonelik Ücretini Kimler Öder?

Elektrik abonelik ücretini ödemesi gereken kişiler, elektrik satış sözleşmesi planlanır iken ödenmesi gerektirilen durumlarda ki kişilerdir. Bu durumu kapsayan olaylar, yeni bir binaya ait, daireye ait elektrik bağlantıları olduğu halde daha önce kullanılmamış olunması durumdur. Buna bağlı olarak bağlantıları olan ve elektrik tedariği sağlayacağı zaman abonelik işlemlerinin başlatılması ve abonelik işlemleri için gerekli ücretin ödenmesi zorunludur. Bu işlem ücreti bağlantı tipine göre de farklılık gösterir.

Bağlantıları olan, daha önce de kullanılmış olmasına rağmen elektrik aboneliği isim değiştirecek ise yine abonelik ücreti ödenmesi zorunludur. Devralma işlemi için geçerlidir. Bu durumların yanı sıra abonelik işlem ücretinin ardından kesme ya da bağlama bedeli olarak 37,3 TL ödenir. Ayrıca elektrik abonelik işlemleri sırasında alınan damga vergisi bulunur. Bu vergi toplam da abonelik işlemi türüne bağlı gelişen güvence bedelinin 1000’de 9,48’i olarak hesaplanır.

Kişilerin belirlenen zamanlar içinde ödemediği borçlar, uygulama esasınca kesme işlemine tabii tutulur. Bu işlem haftanın 4 günü; pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri uygulanır. İşlemin günler içerisinde uygulanma saat aralığı 08.00-15.00’dır. Resmi tatiller, dini bayramlar, hafta sonları ve öncesinde ki günler abonelik kesme işlemi yapılmaz.

Elektrik Abonelik Ücreti Nasıl Ödenir?

Elektrik abonelik ücreti ödeme yöntemi nakit olarak gerçekleşir. Fakat isteyen tüketiciler elektrik abonelik işlemlerini gerçekleştir iken bu tutarı iki taksit şeklinde ödeme planı yaptırabilir. Bu durum elektrik şirketine göre değişim gösterir ve şirketin kendi ödeme planında yer alması dahilinde yaptırılır. Elektrik şirketinin tahsil planları içerisinde yer alıyor ise yaptırılan taksit ilk ödemenin ardından, ikinci ödeme için faturaya yansıtılabilir.

Emlak365.com