2022 Model EYT Düzenlemesi! İlk Grupta Yer Alıp İlk Emekli Olacaklar

AK Parti'nin 2022 yılında EYT düzenlemesi üzerinde somut adım atacağı öngörülüyor. İlk gelen kulis bilgilerinde ise söz konusu düzenleme adına 5 farklı seçenek mevcut. Peki ilk kimler emekli olacak?
2022 Model EYT Düzenlemesi! İlk Grupta Yer Alıp İlk Emekli Olacaklar

EYT konusunda siyasi gündem yeniden hareketli. Özellikle AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakında, Emeklilikte Yaşa Takılanlar için bir düzenleme mesaisi olduğu öğrenildi.

Emekli olmak için yaşı bekleyenler için hükümetin üzerinde çalıştığı düzenlemenin şuanda maliyet hesabı üzerinden yürütüldüğü öğrenildi. Ancak düzenlemede bir sonraki aşamanın bekleme sürecinin kısaltılması yönünde olduğu açıklandı.

EYT'LİLERİN YAŞI BEKLEME SÜRECİ NASIL KISALACAK?

EYT düzenlemesi için masada 5 farklı formül olduğu iddia edildi. Geçmiş dönemde üzerinde çalışan EYT sorununa dair eski dosyaların yeniden açıldığı öğrenildi. Bu kapsamda geçmiş dönemde AK Parti'nin veya MHP'nin EYT'liler için öngördüğü düzenlemeler yeniden ele alınacak.

Düzenlemede yer alan ilk formülün kısmı emeklilik olduğu ve düzenlemenin 3600 günü olanın erken emekli olmasını öngörüyor. Kadınlarda 50 yaş erkeklerde ise 55 yaş sınıfı olabileceği konuşuluyor.

Bir diğer formül ise kademeli emekliik. Almanya modeli emeklilik ise emeklilik için her eksik yıl için yüzde 2 veya belirlenecek başka bir oranda maaş kesintisi.

Diğer bir model ise geçmişte çok konuşulan Finlandiya modeli Bu model ise her eksik yıl için eksik maaşla emeklilik. Ancak ileride şartların tamamlanmasıyla haklarda tamamlanıyor.

Son iki model ise SGK prim tamamlama modeli ve sigortaya bakılması olarak gösteriliyor.

EYT ÇIKARSA İLK KİMLER EMEKLİ OLACAK?

EYT'nin bugün çıkması durumunda yaş şartının sınırında olan 700 bin kişinin emekli olması bekleniyor. İşe giriş tarihi ile emeklilik yaş hesabına göre emekliliğine az kalmış olanların düzenleme ile hemen emekli olması bekleniyor. Ayrıca 5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT çıktığında kademeli olarak emeklilik sağlanacak.