5491 Sayılı Çek Kanunu İnşaat Firmaları, Müteahhitler ve Tedarikçileri Mağdur Etti!

İnşaat sektöründe yaşanan daralma nedeni ile çek mağdurları sayısı arttı. Pek çok inşaat firması, müteahhit ve tedarikçinin çeki yazılırken hapis cezası ile karşı karşıya kaldı.
5491 Sayılı Çek Kanunu İnşaat Firmaları, Müteahhitler ve Tedarikçileri Mağdur Etti!

İnşaat sektöründe yaşanan daralma nedeni ile çek mağdurları sayısı arttı. Pek çok inşaat firması, müteahhit ve tedarikçinin çeki yazılırken hapis cezası ile karşı karşıya kaldı.

Dolar kurunda yaşanan ani artış sonrası inşaat maliyetlerinin öngörülümez bir şekilde yükselmesi ve devletin kamu projelerini askıya alması kamu müteahhitlerini büyük bir zarara uğratmıştı.



Düşen konut satışları da inşaat firmalarını vururken söz konusu dönemde aralarında yılların inşaat şirketlerinin de bulunduğu çok sayıda firma konkordota ilan etmiş, hemen hemen pek çok şirketin de çekleri yazılmıştı.



Çekleri Yazılan Firmalar Hakkında Yasal Takip Başlatıldı!



Konu hakkında geçtiğimiz günlerde de çok çarpıcı bir olay yaşanmış, 5 kişilik heyet ile beraber meclise seslerini duyurmak için giden heyet içerisinde yer alan ve 56 bin liralık borcu olduğu öğrenilen İzmirli işadamı Özgür Bekmezci tutuklanmıştı.



CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay ise konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında “Çeklerini ödemekte zorluk çeken ve bu nedenle beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalan sanayici ve esnaflarımız üretim yapmak, borçlarını ödemek ve ülke ekonomisine katkı vermeye devam etmek istiyorlar.



Ancak bu insanlar çekleri karşılıksız çıktı diye hapse atmak yanlış. Hapisteki insan çalışamaz, üretemez ve borcunu ödeyemez. Bu konuda bir an önce gerekli düzenlemeler yapılarak çözüm üretilmedir” diyerek kararı eleştirmiş ve söz konusu sorun nedeni ile kısa sürede 40 bin kişinin hapis cezası ile karşı karşıya olduğunu söylemişti.



Çek Mağdurları İçin Sicil Affı Getirilmeli!



Konu hakkında sitemize de çok sayıda yorum ve talep gelirken bunlardan birini sizlere aktarıyoruz....



"Başta inşaat sektöründe meydana gelen daralma sonucu önce inşaat firmalarının Çekleri yazıldı. Oluşan bu daralma sonucu tedarikçilere nakit akışı olmadı ve tedarikçilerin de çekleri yazılmaya başladı. Akabinden mali gücü yerinde olan bir çok firma konkordato ilan etti.



Konkordato ilan edilen firmalara hiç bir takip yapılmadı ve bu firmalardan alacağı olan esnaflar zor durumda kaldı malzeme için vermiş olduğu çekler yazılmaya başladı. Çeklerin yazıldığı yetmezmiş gibi birde onurlu dürüst esnafa dolandırıcılıktan dava açıldı.



Bazı kendini bilmez avukatlar üç beş kuruş kazanalım diye esnafları ve firma yetkililerini mahkeme koridorlarında süründürerek hapis cezası ile karşı karşıya getirdiler. Şu anda binlerce firma yetkilisi ve esnaf 5941 sayılı çek yasasından dolayı idari para cezası ile karşı karşıya.



Adli para cezası ödenmezse direk cezaevi yolu görünüyor. Ödeme gücü yerinde olan zaten borcunu öder. Fakat gel görki avukatların para kazanma hırsı bitmiyor. Cezaevine giren esnaf nasıl borcunu ödesin. Bizim talebimiz 5941 sayılı yasada bir iyileştirme getirilmesi esnaflara zaman tanınması konusunda gereken siyasi girişimlerin başlatılması bu süreçte bir sicil affı getirilmesi..." Hıdır Pencar



Emlak365.com