5600 Gün Prim Ödemesine 53 Yaşında Emeklilik! Tabi Olunan Şartlar..

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kişisel emeklilik hesaplama formülünde 53 yaşında emekli olmak mümkün. Peki kimler erken yaşta emeklilik hakkı kazanabilir?
5600 Gün Prim Ödemesine 53 Yaşında Emeklilik! Tabi Olunan Şartlar..

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) erken emeklilik hakkı işe giriş tarihi ile hesaplanır.

Çalışanların ilk işe giriş tarihlerinin Eylül 1999'dan önce olması, sigortalılık gün şartı ve prim gün şartı koşullarını yerine getirmeleri durumunda 53 yaşında hatta daha erken yaşlarda emeklilik mümkün.

53 YAŞINDA HATTA DAHA ERKEN YAŞLARDA EMEKLİLİK MÜMKÜN

Emekli olmak isteyen çalışanların başvuruları incelenirken SGK ilk olarak kişinin doğum tarihi ve ilk işe giriş tarihine bakar. İlk işe giriş tarihi emeklilik için tabi olunan şartların belirlenmesinde çok önemlidir.

Kişinin ilk işe giriş tarihi askerlik ve doğum borçlanmasıyla değişebilir. Erkek çalışanlar işe girmeden önce askere gitmişlerse, kadın çalışanlarda aynı şekilde işe girmeden önce anne olmuşlarsa borçlanma ile işe giriş tarihlerini öne çekebilirler.

SGK UZMANI 53 YAŞINDA EMEKLİLİK İÇİN ŞARTLARI AÇIKLADI

Bir erkek çalışan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu'ya kendisine dair bilgileri aktardı ve ne zaman emekli olacağını sordu.

Çalışan sorusunda "9 Mart 1971 doğumluyum. Sigorta girişim 1 Aralık 1993’te oldu. 9000 günden fazla primim var. Sigortam askerden sonra başladı." bilgilerini verdi. Soru ise askerlik borçlanmasının yapılması durumunda ne zaman emekli olunacağı oldu.

SGK Uzmanı çalışanın sorduğu soruya "Priminiz yeterli olduğu için 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz." yanıtı verdi. Ancak çalışanın askerlik borçlanması hakkı olduğu için borçlanma yapılması durumunda ne zaman emekli olunacağı açıklandı. SGK Uzmanı bu konuda ise "Askerlik sürenizin 370 gününü borçlanmanız halinde ise emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz." bilgilerini verdi.