Çalışma Bakanlığı TİS Öncesi Taşeron İşçilere Yüzdelik Dilim Düzenlemesiyle Ek Maaş Zammı Yapacak Mı?

Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin en önemli beklentisi toplu iş sözleşmesi ile ek zam yapılması.
Çalışma Bakanlığı TİS Öncesi Taşeron İşçilere Yüzdelik Dilim Düzenlemesiyle Ek Maaş Zammı Yapacak Mı?

Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin en önemli beklentisi toplu iş sözleşmesi ile ek zam yapılması. Bu konuda açılan davalarda işçiler lehine kararlar alınması taşeron işçilerin beklentilerini artırdı. Bu noktada Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda adım atması beklenirken sürece ilişkin son gelişmeleri, 4/D statüsünde çalışan işçilerin beklentilerini, hükümetin bu alanda bir çalışması olup olmadığını haberimizde değerlendiriyoruz.

Devlet birimlerinde çalışan taşeron işçilerin maaşlarına ek zam yapılması gündemden düşmüyor.



2020 yılı içerisinde Çalışma Bakanlığı ile mali ve sosyal haklar adına masaya oturacak olan taşeron işçilerin liste başında yer alan başlıklardan birisi yüzdelik dilim. Taşeron işçilerin bu talebi ise bu konuda açılan davalar ve mahkemelerin verdiği kararlar ile güçlendi.



TAŞERON İŞÇİLERİN TAMAMINA YÜZDELİK DİLİM İLE EK ZAM



Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin maaşları KHK ile kadroya alınmalarının ardından düzenlemeler yapılmıştı.



Bu çerçevede işçiler yapılan bu düzenlemeler öncesinde maaşlarının asgari ücrete olan oranının belirlenmesini ve bu oran üzerinden güncel maaşlarının yeniden hesaplanmalarını talep etmişlerdi. Mahkemeler ise bu konuda işçilerin taleplerini haklı buldu.



Bu konuda farklı kurumlarda çalışan taşeron işçiler benzer davalar kazandılar. Davaların işçilerin lehine olmasının ardından ise bazı işçi sendikaları, kendi sendika üyelerinin tamamı için yüzdelik dilim düzenlemesi olması için çalışmalar başlatmışlardı.



TÜM 4/D'Lİ İŞÇİLERE SAĞLANSIN TALEBİ



Sendikaların bu adımının ardından ise taşeron işçiler bu düzenlemenin Çalışma Bakanlığı'nca yapılacak olan toplu iş sözleşmesinde ele alınmasını bu hakkın tüm 4/D'li işçilere sağlanmasını talep ettiler. Ancak Çalışma Bakanlığı bu konuda herhangi bir bilgi vermedi. Bakanlığın yüzdelik konusunda adım atıp atmayacağı veya toplu iş sözleşmesinde konuya ne yanıt vereceği bilinmiyor. İşçi sendikaları ise bu konuda düzenlemesi olması adına baskılarını artırıyor.