E Devlet MTA Fay Hattı Sorgulama Ekranı! Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu, Evim Depreme Dayanıklı Mı AFAD?

Türkiye peş peşe gelen son dakika deprem haberleri ile sarsılmaya devam ederken vatandaş evim depreme dayanıklı mı sorusuna yanıt arıyor.
E Devlet MTA Fay Hattı Sorgulama Ekranı! Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu, Evim Depreme Dayanıklı Mı AFAD?

Türkiye peş peşe gelen son dakika deprem haberleri ile sarsılmaya devam ederken vatandaş evim depreme dayanıklı mı sorusuna yanıt arıyor. MTA Fay Hattı Sorgulama ekranı ile sizde evinizin riskini öğrenebilir, evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Evimin altında fay hattı varmı, evimin altından fay geçiyor mu, eski binalar depreme dayanıklı mı, yeni binalar kaç şiddetine dayanır?

Türkiye Elazığ depreminin yaralarını sarmaya çalışırken İran merkezli olarak yaşanan depremde Van'da yıkılan kerpiç evler ile büyük korku yaşamıştı.



Manisa'dan gelen peş peşe son dakika deprem haberleri vatandaşın korkusunu körüklerken herkes evinin depreme dayanıklı olup olmadığı sorusuna yanıt aramaya başladı.



E DEVLET ÜZERİNDEN FAY HATTI SORGULAMA EKRANI



Konu hakkında açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er vatandaşları konu hakkında uyararak "E- devlete giriş yaptığımızda parselimizin zemin özelliklerini de görebiliyoruz. Dolayısıyla doğal afet anlamında çok net bilgilere sahip olabiliriz. Bunların yanı sıra en önemli şey binaların güvenliğidir.



Binalarda mühendislik hizmeti alınmamışsa o bina güvenli bina değildir. Öncelikle zemin etüdü yaptırılması gerekiyor. Bu etütle fay hatlarına ne kadar mesafede olduğu bilinmelidir. Ev fay hattının üzerindeyse ona göre tedbirler alınabilir. Zemin etüdü mevcut binalara da yapılmaktadır. Sadece yeni yapılan binalar değil.



Bundan sonra beton, demir ve proje uygunluğunu test ederek güvenli bir bina olup olmadığını net şekilde öğrenebilir. Eğer bina sağlam değilse güçlendirme yapılabilir. Eğer zemin sağlam değilse zemin iyileştirme de yapılabilir ama bunlar masraflı şeylerdir. Daha güvenli bir şehir olması için bu işin önceden planlanması gerekmektedir. Bunun için de belediyelere ve merkezi idareye görevler düşmektedir" diyerek alınabilecek tedbirleri de sıraladı.



MTA FAY HATTI SORGULAMA EKRANI



Türkiye'de çok sayıda aktif fay hattı bulunurken bunlardan en önemlileri Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olarak sıralanıyor. Bu fay hatları üzerinde çok sayıda önemli yerleşim birimi ve büyükşehirler kurulduğu için de deprem riski büyüyor.



Yaşadığınız şehirde, oturduğunuz evinizde ve mahallenizde aktif fay hattı olup olmadığını MTA resmi internet sitesi üzerinden sorgulayabiliyorsunuz. Bunun için aşağıda yer alan aktif linki tıklayın ve MTA internet sitesi üzerinden açılan yeni ekranda katmanlar yazan bölümden fayları seçerek sorgulama yapın.



E Devlet MTA Fay Hattı Sorgulama Ekranı! Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu, Evim Depreme Dayanıklı Mı AFAD?



Deprem Fay Hattı Sorgulama



ESKİ VE YENİ BİNALAR DEPREME DAYANIKLI MI, KAÇ ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIR?



Yeni binalar depreme dayanıklı olarak inşa edilirken her binanın deprem dayanıklılığı kullanılan beton ve demir kalitesine göre belirleniyor. Ancak 99 sonrasında çıkartılan deprem yönetmeliği ile yeni binaların en az 7 şiddetine kadar depreme dayanıklı olduğu belirtiliyor.



Eski binalar için ise ne yazık ki denetimler yapılmadığı için her binanın depreme dayanıklılık konusunda riskli yapı tespiti yapılması ve yapı denetim firmaları tarafından depreme dayanıklılık testi yapılarak bu sorunun yanıt bulması gerekiyor. Özellikle deniz kumu kullanılarak yapılan eski binalarda 5 şiddeti bile tehlikeli bulunuyor.