49 ilde tapusu olanlara kötü haber! Evi ya da arsası olanlar 2.850 TL para ödeyecek

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren son dakika duyurusu yapıldı. Yapılan duyuru kapsamında 30 Mayıs 2023 tarihine kadar tapu sahiplerinin yapması gereken ödeme hatırlatıldı.
49 ilde tapusu olanlara kötü haber! Evi ya da arsası olanlar 2.850 TL para ödeyecek

49 ilde tapusu olanlara kötü haber! Evi ya da arsası olanlar 2.850 TL para ödeyecek - Milyonlarca tapu sahibi için son dakika duyurusu yapılarak kritik ödeme tutarı hatırlatıldı. Yapılan açıklama kapsamında belirlenen muafiyet şartları içerisinde yer almayan kişilerin 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödeme yapmaları gerektiği ifade edildi. 

Ülkemizde konut, işyeri, arsa, tarla ve dükkan gibi taşınmaz sahipleri olan kişiler Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödeme tarihleri her sene Mart ayında başlamakta olup  1 Mart 2023 tarihi itibari ile vergi mükellefleri tarafından muafiyet hakkı yoksa ödeme yapılması gerekmektedir. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ 2023! 1. TAKSİT VE 2. TAKSİT SON ÖDEME TARİHLERİ 

Emlak vergisinde ödeme işlemleri 1 Mart 2023 tarihi itibari ile resmen başladı. Ülke genelinde konut, işyeri, arsa ve tarla gibi taşınmazları olan kişiler belirlenen emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanabilmektedir. Tek evi olan emekliler, başka geliri olmayan ev hanımları ve işsizler evlerinin 200 m2'den büyük olmaması şartı ile vergi ödemezler. 

 Bu kişiler dışında kalan konut, işyeri ve arsa sahipleri 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk eden emlak vergisini ödemekle yükümlü tutulacaklar. Emlak vergisi ödemelerinde isteyen taşınmaz sahipleri tek seferde peşin ödeme yapabilecekleri gibi isteyen kişiler ise yarısını Mayıs ayı sonuna kadar kalan yarısını ise Kasım ayı içerisinde ödemesi gerekecek. 

EMLAK VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?

Emlak vergisi borcu olan kişilere yönelik olarak yapılan duyuruda Mayıs ayı sonuna kadar ilk ödeme tarihi hatırlatıldı. Borcunu ödemeyen kişiler tapusu üzerinde alım satım işlemi yapma hakkını kaybederken borç ödemesi yapılmadan tapu devrine izin verilmiyor. Yine belediyeler emlak vergisi borcundan dolayı haciz işlemi de yapabiliyor. Ancak emlak vergisi borcu haciz işlemleri belediyeler tarafından oy kaybı endişesi nedeniyle çok sık tercih edilmiyor. Borçlar gecikme faizi ile tapu işlemlerinde tahsil ediliyor.