Almanya'da 12 yıllık aradan sonra ilk defa konut fiyatları düştü!

Almanya’da konut fiyatlarında 12 yıl sonra bir ilk yaşandı. 2010 yılından beri konut fiyatları ilk defa 2022 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre düştü.
Almanya'da 12 yıllık aradan sonra ilk defa konut fiyatları düştü!

Almanya’da konut fiyatlarına ilişkin 2022 yılının son çeyrek rakamları Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından açıklandı. Bu yapılan açıklamaya göre Almanya’da konut fiyatları Ekim, Kasım, Aralık 2022 döneminde 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 3,6 oranında düştü.

ALMANYA'DA KONUT FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ!

Almanya’da konut fiyatları 2010 yılında son olarak düşmüştü. Onun öncesinde ise 2008 finansal krizi başlamadan 2007 yılının ilk çeyreğinde konut fiyatları yüzde 3,8 oranında sert bir düşüş yaşamıştı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından yapılan açıklamada konut fiyatlarının Almanya’da neden düştüğüne dair bazı verilere yer verildi. Buna göre Almanya’da konut fiyatları uzun yıllar sonra alışılmışın dışında gerçekleşen yüksek enflasyon ve artan finansman maliyetleri olarak gösterildi.

2022 yılının üçüncü çeyreğine göre konut fiyatlarında yüzde 5’lik bir gerileme meydana geldi. Bunu da açıklayan Almanya Federal İstatistik Ofisi, “Satın alma fiyatlarındaki düşüş için belirleyici faktör, artan finansman maliyetleri ve sürekli yüksek enflasyonun bir sonucu olarak talepteki düşüş olabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Almanya’da konut fiyatları 2022 yılının ilk 3 çeyreğinde de yükselmişti. Bu da bu çeyreklerde ekonomi büyümenin sürmesiyle açıklanıyor. 2021 yılında ise konut fiyatlarının kayıtlarının tutulmaya başlandığı 2000 yılından sonra en yüksek artış yüzde 11,5 ile kaydedildi.

Almanya Merkez Bankası olan Bundesbank, Almanya’daki emlak piyasasında risklerin arttığına dair uyarılarda bulunmaya devam ediyordu. Bundesbank tarafından yapılan değerlendirmeye göre Almanya’da konut fiyatları 2022 yılında aşırı değerleme yapıldı. Bundesbank Almanya’daki evlerin fiyatlarının olması gereken fiyatların yüzde 24-40 daha fazla fiyatla satılabildiğini bildirdi.

Almanya’da konut fiyatları düşse dahi konut harcamalarında bu düşüş görülemiyor. Kira fiyatları ile enerji fiyatlarındaki artıştan dolayı Almanya’da yaşayanların konut ve ısınma için yaptıkları harcamalar aylık gelirlerinin yüzde 50’sini geçebiliyor.