Brüt beton nedir, nerelerde kullanılır?

İnşaatlarda kullanılan beton çeşitleri deprem felaketinin ardından merak konusu olmaya başladı. Sık sık kullanılan beton çeşitlerinden olan brüt beton nedir?
Brüt beton nedir, nerelerde kullanılır?

İnşaat terimleri son deprem felaketinin ardından insanların çok daha fazla ilgisini çekmeye başladı. Sağlam bir inşaat için kullanılan beton çeşitleri özel olarak araştırılıyor. Beton çeşitleri bazen sağlamlık ifade etse de bazen de bunun dışında farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Hakkında bilgi edinilmek istenen beton çeşitlerinden birisi de brüt beton oldu.

BRÜT BETON NEDİR?

Brüt beton üzerinde sıva işlemi yapılamayan beton çeşidi olarak bilinmektedir. Bilinen beton çeşitlerine göre daha küçük tanelere sahiptir. Bu tür betonlar brüt beton olarak adlandırılır. Brüt beton hazır beton ile daha küçük granüle sahip mıcırın karıştırılması ile elde edilir. Dayanıklı bir brüt beton oluşturmak normal betona göre çok daha maliyetlidir.

Brüt beton içerisinde kullanılan mıcırın çapı azaldıkça dayanıklılık da azalmaktadır. Bunun için de bağlayıcılık özelliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Yapılacak olan ekleme ise maliyeti yükseltmektedir. Normal betondan çok daha fazla maliyet ile elde edilebilen brüt beton uygulamada taşıyıcı sistemin bir yüzeyi şeklinde düşünülebilir. Ayrıca kaplama elemanı olarak da kullanmak mümkündür.

Brüt beton binaların iç ve dış yüzeylerinde, bina ile dış çevre arasında sınırlayıcı duvar yapılarında, istinat duvarlarında kullanılabilmektedir. Brüt betonun rengi içerisindeki malzemeden dolayı gri renktedir. Ancak istenildiği takdirde çeşitli yöntemlerle farklı renklerde de üretilebilir.

İnşaatlarda brüt beton sıklıkla kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Dış mekan ve iç mekanlarda kullanılır. İç mekanlarda sade ve şık bir görünüm oluşturabilme özelliğinden dolayı çoklukla tercih edilmektedir. Brüt betonun kalitesi standart ölçülerle üretilmek şartıyla normal betondan farklı değildir. Ancak standartların altında bağlayıcı madde eklenmesi ile oluşturulan brüt betonlar dayanıksız olurlar.