Dedikleri çıkan deprem uzmanı Naci Görür'den yeni deprem uyarısı!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür bu sabah meydana gelen Adana depreminin ardından yeni bir açıklama yaptı. Deprem uyarısında bulunan Prof. Dr. Naci Görür Kahramanmaraş depreminin etkilerine dikkat çekti.
Dedikleri çıkan deprem uzmanı Naci Görür'den yeni deprem uyarısı!

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremin ardından bölgede artçı depremler meydana geliyor. Bu depremlerin yeni bir depremin habercisi olup olmadığına dair büyük endişeler yaşanıyor. Konuya dair yanıt arayanlar ise sosyal medyadan deprem uzmanlarına çeşitli sorular soruyorlar. Kendisine sorulan sorular en fazla yanıt veren deprem uzmanı ise dünyaca da tanınan Prof. Dr. Naci Görür oluyor.

ADANA DEPREMİ DEĞERLENDİRMESİ

Bu sabah Adana Aladağ’da 4.3 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti ve bu depremin ardından da Prof. Dr. Naci Görür’den vatandaşlar bir değerlendirme yaparak yorumda bulunmasını istediler. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “Adana/Ergenuşağı-Kozan'da az önce deprem oldu ya, arkadaşlar yine sorulara başladılar. Hep söylediğim gibi bir daha söyleyeyim; 6 Şubat Kahramanmaraş ve Gaziantep depremleri Adana Havzası’ndaki kimi fayların stres alanlarının değişimine neden olarak onları deprem üretmeye zorlayabilir.” dedi.

DAHA ÖNCE DE UYARMIŞTI!

Daha önce Adana ile alakalı olarak bir deprem uyarısı yapan Prof. Dr. Naci Görür, “Maraş’ta 7,5 deprem üreten Sürgü fayı kırıldı ama onun batı- güneybatı uzanımı olan Sorgun fayı kırılmadı. Bu fay Adana havzasına dallanarak devam ediyor. Maraş, Yumurtalık, Osmaniye ve Ceyhan yörelerinde DAF'ın kolları var. Bu kollar üzerine Maraş ve Gaziantep depremleri stres transfer etmiş olabilir diye yönetimleri uyardık.” demişti.

Deprem uzmanlarının ortak görüşüne göre Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından o fay hattında bir stres boşaltımı gerçekleşti. Çok uzun yıllar daha aynı fayın olduğu bölgede yüksek şiddetli deprem gerçekleşmesi zor bir ihtimal olarak görülüyor. Ancak aynı bölgeye yakın farklı fay hatları üzerinde stres transferi ile bir deprem beklentisi bulunuyor. Deprem beklenen yerler ise farklı deprem uzmanlarınca Bingöl, Malatya ve Adana olarak açıklanıyor. Ancak depremlerin ne zaman meydana geleceğine dair net bir bilgiye ulaşılamadığı için zamanına dair herhangi bir değerlendirme yapılamıyor.