Deprem uzmanından iki il için hazırlıklı olun uyarısı!

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz yeni bir deprem açıklaması yaparak özellikle iki ilin ismini verip her an deprem olabileceğini söyledi.
Deprem uzmanından iki il için hazırlıklı olun uyarısı!

Türkiye’de deprem gündemi vatandaşları endişelendirmeye devam ediyor. Büyük acıların yaşanmasına neden olan deprem felaketinin ardından yeni depremlere dair öngörüler için deprem uzmanlarının açıklamaları çok daha fazla önemsenmeye başlandı. Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz de deprem hakkında açıklamalarda bulunup bazı uyarılar yaptı.

KUZEY ANADOLU FAYI AÇIKLAMASI

Kuzey Anadolu Fayı hakkında açıklamalarda bulunan Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Kuzey Anadolu Fayı, Niksar’da iki ayrı kola ayrılmaktadır. Güneyde kalan kol 1939 Erzincan depreminde kurulan fayın en batı ucunu oluşturur. Niksar’dan Taşova Kargı ve Tosya’ya uzanan ana fol 1942 ve 1943 depremleri ile kırılmıştır. Niksar'dan batıya doğru uzanan bir başka fay kolu ise Esençay, Suluova güneyi, Hamamözü, Merzifon ve Laçin'den geçer. Merzifon ovasından Sıklık boğazına ve Çorum'a uzanan faylar da varsa da bunlar MTA haritasında pek aktif olmayan sınıfa konulmuşlardır.” dedi.

DEPREM ZAMANINI BİLMEK ÇOK ZOR

Deprem açıklamasını sürdüren Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Bu faylar üzerinde zaman zaman küçük veya orta büyüklükte depremler olmaktadır. Esençay fayının 3700 yıldır deprem üretmediğini 6.8 ile 7.3 arası deprem üretme potansiyeli olduğunu belirtmektedirler. Bu tür çok geniş aralıklarla deprem üreten faylarda gelecekteki deprem zamanı olasılığını belirlemek çok zordur.” ifadelerini kullandı.

AMASYA VE ÇORUM UYARISI

Özellikle iki ile deprem uyarısında bulunan Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Bahsettiğimiz hatta tarihsel süreçte önemli depremler meydana gelmiştir. 1910 yılında Çorum Osmancık’ta 6,1, 1942 yılında yine Çorum Osmancık’ta 5,9, 1942’de Çorum Hamamözü Vadeisi’nde 5,9, 1996 yılında Amasya Mecitözü’nde 5,6 şiddetinde depremler olmuştur. Ülkemizin diğer kesimlerinde olduğu gibi Çorum ve Amasya’da da benzer büyüklüklerle yeni bir deprem olması olasıdır. Buna daima hazır olunması gerekmektedir. Şu zamanda olacak diyemeyiz ama belirsiz bir zamanda olabileceğini söyleyebiliriz.” açıklamasını yaptı.