Evimin altından deprem fay hattı geçiyor mu? E-devlet sorgulama ekranı açıldı!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen şiddetli depremin yıkıcı etkisi ile çok sayıda ilde binalar yıkılınca deprem riski olan bölgeler merak konusu oldu. Evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusuna vatandaşlar cevap aramaya başladılar.
Evimin altından deprem fay hattı geçiyor mu? E-devlet sorgulama ekranı açıldı!

Türkiye son yılların en büyük deprem felaketi ile sarsıldı. Kahramanmaraş’ta bu sabah saat 04:17’da 7.4 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Çok sayıda il bu depremden etkilenirken son resmi verilere göre 76 vatandaş hayatını kaybetti. Bölgede devlet tam anlamıyla teyakkuza geçerken çalışmalar dört koldan başladı. Bu sarsıcı deprem tüm Türkiye’de büyük bir üzüntüye neden olurken deprem gerçeği ile yeniden yüzleşildi.

Türkiye’de deprem riski yoğun olan ülkeler arasında yer alıyor. Son deprem ile beraber bu olumsuz durum yeniden acı bir şekilde hatırlandı. Vatandaşlar şimdi evlerinin bulunduğu yerlerde fay hattı olup olmadığını merak ediyorlar. “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusuna yanıt arayan vatandaşlar bu konuda araştırma yapıyorlar. Fay hatlarına ilişkin çeşitli yollarla sorgulama yapabilmenin imkanı bulunuyor.

AFAD DEPREM FAY HATTI SORGULAMA!

AFAD’ın e-devlet hizmetleri arasında deprem fay hattı sorgulama işlemi de bulunuyor. E-devlet sistemine giriş yapan vatandaşlar o hizmet üzerinden ilgili internet sitesine yönlendiriliyorlar. Bu internet sitesinde deprem fay hattı ile alakalı olarak Türkiye haritası açılıyor. Bu harita üzerinden detaylı inceleme yapılarak fay hatlarına dair çok kapsamlı bilgiler en ince ayrıntısına kadar öğrenilebiliyor.

MTA DEPREM FAY HATTI SORGULAMA

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden de deprem fay hattı sorgulaması yapılabiliyor. Sorgulama ekranında bulunan harita konum girildikten sonra faylar bölümünden detaylar öğrenilebiliyor. Ayrıca aynı ekrandan son depremlere dair ayrıntılı bilgiler de edinilebiliyor. Bu konuda vatandaşlar kapsamlı bir bilgi edinme imkanı bularak evlerinin altından fay hattı geçip geçmediği bilgisine net şekilde ulaşabiliyorlar.

FAY NEDİR?

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri fay olarak adlandırılır. Deprem olan veya hareket eden iki levha veya levhacık arasındaki ara yüzey fay hattıdır. Depremler bu fay hatları içerisindeki hareketlenmeden dolayı meydana gelir. Türkiye’de de özellikle diri faylar bulunmaktadır. Yerin altında meydana gelen hareketlenmelerle çökmeler gerçekleşir ve bu şekilde de deprem gerçekleşir.