Fırsatçı ev sahipleri felakete davetiye çıkarıyorlar!

Binalarda gerçekleştirilen bazı izinsiz işlemler felaket ile sonuçlanabiliyor. Kolon ve kirişler gibi taşıyıcı sistemler kesilerek büyük bir felakete davetiye çıkarılıyor. Özellikle deprem bu tür işlemler yapılan binalarda büyük yıkımlar yaşandı.
Fırsatçı ev sahipleri felakete davetiye çıkarıyorlar!

Yaşanan son deprem felaketinin ardından binalardaki izinsiz tadilat işlemleri yeniden gündem oldu. Buna göre izinsiz bir şekilde gerçekleştirilen bu işlemlerle binalarda çok büyük bir risk oluşuyor. Özellikle son aylarda bazı ev sahipleri ile dükkan sahiplerinin bu yolu tercih ettikleri biliniyor. Bunun sonucunda da fatura oldukça ağır oluyor.

KOLONLARI KESİYORLAR

Ev sahipleri daha çok kazanç elde edebilmek için esasında tek daire olan evlerini iki veya üç daire haline getirebiliyorlar. Bu işlem yapılırken de tamamen kaçak bir şekilde tadilat gerçekleştiriliyor. Binanın statik hesaplarına aykırı olarak gerçekleşen bu işlemler ile tüm bina riske atılıyor. Daha çok kira geliri elde etmek için yapılan bu işlemler felaketle sonuçlanabiliyor. Aynı şekilde dükkan sahipleri de dükkanlarına daha geniş alan oluşturabilmek için kolonları kesiyorlar. Kesilen kolonlar ise binanın deprem sırasında kolayca yıkılmasına neden oluyor.

DENETİMLİ YAPILMALI!

Konuya ilişkin uyarı yapan İnşaat Mühendisleri odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Daire sahipleri daha çok kira geliri elde edebilmek amacıyla dairelerini bölerek 2-3 daire çıkarıyorlar. Bunu yaparken de yapıya duvarlar ekleniyor. Bu ekstra bir yükü yapıya bindirmektir. Üstelik bu tadilatlar denetimsiz bir şekilde yapılıyor. Denetimsiz yapılınca da taşıyıcı sisteme zarar veriliyor. Binayı kolon taşıyor ama tutup kolunu kesiyorlar. Yapılacaksa bile bu ruhsata tabi tutularak yapılmalı ki binanın tamamına zarar verilmesin” dedi.

Binalarda gerçekleştirilen ve taşıyıcı sistem birimlerini etkileyen tadilatlar cinayete davetiye oluyor. Deprem olması durumunda bu binaların ayakta kalma şansları bulunmuyor. İzmir depreminde bu şekilde kolon kesilmesi ile bir bina yıkılmıştı. Son depremde de bazı binalar hakkında böyle iddialar ortaya atılıyor.