İzmir'de 4.602 konut teslim edildi! Sıra depremle yıkılan 11 ilde!

İzmir’de meydana gelen depremin ardından evlerini kaybeden vatandaşlar için yapılan konutlar hakkında Çevre Bakanı Murat Kurum açıklama yaptı. Bakan Murat Kurum İzmir’de depremzedeler için yapılan 4.602 konutun tamamlandığını ve 459 konutta da son aşamaya gelindiğini söyledi.
İzmir'de 4.602 konut teslim edildi! Sıra depremle yıkılan 11 ilde!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum deprem, sel, yangın gibi doğal afetler nedeniyle zarar gören konutlar ile iş yerlerinin yeniden inşası için 1 yıllık bir süre hedeflediklerini belirtti. Bu yönde yapılan çalışmalara dair örnekler veren Bakan Murat Kurum İzmir’de 30 Ekim 2020’de bir deprem meydana geldiğini hatırlatarak, “İzmir’de depremzede vatandaşlarımız için 5.061 konut inşa edildi. Bu konutların ilk kısmının teslimi geçen yıl yapıldı. Bugüne kadar 1.400’ü yerinde olmak üzere toplam 4.602 konut inşa edilip vatandaşlarımıza teslim edildi. Kalan 459 konutun yapımında da son aşamaya geçtik. Mayıs ayına kadar o konutları da teslim edeceğiz.” dedi.

İZMİR'DE KONUTLARIN ÇOĞU TESLİM EDİLDİ

İzmir’de deprem ardından Bayraklı merkezde proje alanlarında yer alan 1.404 konut ve 289 işyerinin tamamı hak sahiplerine teslim edildi. Rezerv alanda ihale edilen 3 bin 657 konut ve 68 işyerinden; 841’i konut 8 işyeri hak sahiplerine teslim edilirken; 2 bin 357 konut ve 35 işyerinin abonelik ve iskan işlemlerinin devam ettiği açıklandı. 459 konut ve 25 işyerinin ise inşaat faaliyetleri devam ediyor. Sosyal donatı kapsamında anaokulu, ilköğretim okulu, ortaöğretim okulu, sağlık tesisi ve 2 caminin inşaatları sürüyor.

Ayrıca rezerv alanda genel altyapı işi kapsamında; 19 bin 573 metre yol, 14 bin 774 metre yağmur suyu hattı, 16 bin 086 metre atık su hattı, 24 bin 997 metre içme suyu hattı, 5 adet su deposu, 3 adet terfi merkezi inşaatı tamamlandığı açıklandı. İzmir’de kira yardımından kamulaştırmaya ve yapıma kadar 1.8 milyar liralık destekte bulunulduğu belirtildi.

YENİ TEMELLER ATILACAK

Kahramanmaraş merkezli Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle yaklaşık 14 milyon insanın etkilendiği bölgelerde yaralar sarılmaya devam ediyor. 11 ilde Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliğini başlattıklarını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Önümüzdeki hafta itibarıyla sözleşmesini imzaladığımız 32 bin konuttan 20 bininin temellerini Cumhurbaşkanı’mızın teşrifiyle 11 ilimizde eş zamanlı atacağız” dedi.

1 YIL İÇİNDE TESLİM EDİLECEK

Çevre Bakanı Murat Kurum 1 yıl içerisinde depremzede vatandaşlar için 653 bin konut inşa edilip teslim edileceğini söyledi. Konutların en doğru ve sağlam zeminde yapılacağını belirten Bakan Kurum tüm sosyal donatıların da eksiksiz bir şekilde yapılacağını belirtti. Konutların TOKİ yönetiminde yapılacağını belirten Bakan Murat Kurum, “Depremzede vatandaşlarımız en geç 1 yıl sonra kalıcı konutları, güvenli yuvalarına geçmiş olacaklar. Devlet olarak tüm planlamamız yapılmış ve inşaatlar başlanmıştır, yeni başlayacak inşaatlarımız da vardır.” ifadelerini kullandı.