Kanal İstanbul projesinde şok gelişme: İhalenin iptal edildiği açıklandı!

Kanal İstanbul projesinde son dakika gelişmesi gündeme bomba gibi düştü. Kanal İstanbul Halkalı Ispartakule tren hattı projesi için yapılan ihalenin iptal edildiği duyuruldu.
Kanal İstanbul projesinde şok gelişme: İhalenin iptal edildiği açıklandı!

Muhalefet ve iktidar kanadının yoğun çekişmesine neden olan ve Cumhuriyet tarihin en büyük projesi olarak dikkat çeken Kanal İstanbul projesinde önemli bir gelişme yaşandı. Hatırlanacağı üzere geride bıraktığımız 2021 senesinin Haziran ayında projenin ilk köprüsü olarak kabul edilen Sazlıdere Köprüsü için temel atma töreni düzenlenmiş ve o dönemde de tartışmalar alevlenmişti. 

Kanal İstanbul ihalesi için 2022 tarihi ve Kanal İstanbul'a ilk kazma tarihi olarak ise 2023 seneleri işaret edilmişti. Ancak, ekonomik olarak yaşanan dalgalanma, tüm dünyayı vuran ekonomik kriz ve enflasyon şokları, inşaat malzemelerine gelen rekor zamlar ile Kanal İstanbul ihalesi için beklenen tarih duyurusu Temmuz ayına gelinmesine rağmen ilan edilmemişti. 

KANAL İSTANBUL PROJESİ HALKALI - ISPARTAKULE TREN HATTI İHALESİ NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Mart ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ihalesi tamamlanan Halkalı-Ispartakule arasındaki Kanal İstanbul Geçişi Demiryolu Hattı projesi alınan karar ile iptal edildi. Aranılan yeterliliğe sahip olan firmaların davet edildiği ihalede hattın inşaatı ile elektromekanik sistemlerinin temini ve yapımı işi için kontrollük, danışmanlık ve mühendislik hizmetleri için teklif alınacağı duyurulmuştu. 

 

İhale tarihi 19 Nisan 2022 tarihi olarak duyurulan hat projesinde “İhaledeki teknik ve idari şartnamenin yeniden düzenlenerek rekabet imkanının arttırılması” gerekçesi ile 19 Temmuz 2022 tarihi itibari ile iptal edildiği açıklandı. 

 Kanal İstanbul projesi tüm kamuoyu tarafından yakından takip edilirken iktidar kanadı söz konusu projeyi "zorunlu ihtiyaç" olarak tanımlarken muhalefet ise "çevre katliamı" olarak eleştiriyordu.