Kılıçdaroğlu'ndan konut ve kira vaadi! Halk konut ve ödenebilir konut açıklaması!

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu artan kira fiyatlarına dair açıklamalarda bulunarak iktidara gelmeleri durumunda kira fiyatlarını nasıl düşüreceklerini söyledi. TOKİ hakkında da açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu vatandaşları ucuz fiyata ev sahibi yapacaklarını belirtti.
Kılıçdaroğlu'ndan konut ve kira vaadi! Halk konut ve ödenebilir konut açıklaması!

Seçimlere kısa bir süre kalırken Cumhurbaşkanı adayları çeşitli konularda vaatlerini açıklamaya devam ediyorlar. Son olarak Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medyada bir video yayınlayarak kiralar hakkında açıklamalarda bulundu. Kira fiyatlarının yüksekliğine dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu göreve gelmeleri halinde vatandaşlara ucuz fiyata konut vaadinde bulundu.

HALK BARINMA HAKKINDAN YOKSUN BIRAKILDI!

Kira fiyatlarının oldukça yüksek olduğuna vurgu yapan Kemal Kılıçdaroğlu, “Sevgili halkım, bu aralar hepimizi mahveden, darmadağın eden, soframızdaki ekmeğimizden eden kira konusu var. Tabii asıl sorun Türkiye’nin kangren olmuş barınma sorunu. 2002’de nüfusun yüzde 75’i ev sahibiyken bugün bu oran yüzde 55’e düştü. Görüyor musunuz şu korkunç durumu? Yeni jenerasyonlar asla ev sahibi olamıyor. Konut fiyatlarındaki artış, doları ikiye katladı. Maaşlarına sahte enflasyon rakamlarının bile altında zam alan çalışanların, hele milyonlarca asgari ücretlinin ev sahibi olması mümkün değil, hayal. Bir yıl içinde kiralar yüzde 197 arttı. Asgari ücret 8 bin 500 lira iken, bir evin kirası ortalama 7 bin 400 liraya çıktı.

Bütün bir ay gece gündüz çalış, yüklen, yüklen, yüklen; sonra kazandığın 3 kuruşun 2’si kiraya gitsin. Bu Erdoğan kapitalizmin altında böyle ezil. Türkiye’de evlenme yaşının yükselmesinden dem vuran saraylının, bu gençler bu kiraları nasıl ödeyecek sorusuna yanıtı yok. Çünkü sorunu yaratan kendisi. Konut sektörünü rant alanına dönüştürdüler. Çetelere buradan gelir ve servet transferi yaptılar. Çeteler semirirken halk anayasal hakkı olan barınma hakkından dahi yoksun bırakıldı.” dedi.

TOKİ'YE ELEŞTİRİ

TOKİ hakkında da bilgi verip açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bakın, dramatik bir rakam söyleyeyim size. 1984-1999 arasındaki 15 yılda 1 milyon 139 bin 99 konut yapan TOKİ, son 20 yılda 506 bin 861 konut yaptı. Sizce konut sayısı neden bu kadar düşük? Çünkü TOKİ’yi, konut dışında 5’li çetelere kaynak aktarmak için başka işlerde kullandılar. Açıkça söylemek gerekirse, orta sınıfı, hele hele yoksulları resmen unuttular. TOKİ’yi de nefessiz bıraktılar.” ifadelerini kullandı.

KİRA ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 20'Sİ OLACAK!

Vatandaşların uygun maliyetlerle konut sahibi yapılarak barınma krizini çözeceklerini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, “Konut, barınma, kira krizini çözmek için ikinci yüzyıl programını geliştirdik. Millet İttifakı iktidarında Toplu Konut İdaresi, asıl görevi olan sosyal konut üretimine odaklanacak. Bu kapsamda Türkiye’de asgari ücretle geçinen dar gelirli vatandaşı yuva sahibi yapacağız. Halk konutta oturan vatandaşın kirası asgari ücretin yüzde 20’si olacak. Ödenebilir konutta ihtiyaç sahiplerinin gelir durumlarına ve hane halkı büyüklüğüne uygun ödeme koşulları sağlanacak. Nihai hedef, 5 yılda sosyal konutların sayısını tam 4 katına çıkarmak.” şeklinde konuştu.

BARINMA SORUNU ÇÖZÜLENE KADAR YABANCIYA KONUT SATIŞI YOK!

Yabancıya konut satışına da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, “Bana bu söyleyeceklerim için ister ayrımcı desinler, isterlerse de ırkçı desinler. Halkımızın barınma sorunu çözülmeden Türkiye’de tek bir yabancı bile konut alamayacak. Halkımın barınmak için ihtiyaç duyduğu konutların zerresini bile yabancılara koklatmayacağım. Bu rezilliğe kesinlikle son verilecektir. Tüm bunların üzerine sığınmacıları da iki yıl içerisinde ülkelerine gönderdiğimizde kira ve konut fiyatlarında denge olacaktır. Türkiye’de böylece ev sahipliği oranını yeniden yüzde 75 seviyelerine yükseltmiş olacağız.” dedi.