Marmara depremi tetiklendi mi? Deprem uzmanı bilim insanı açıkladı!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin Marmara depremini tetikleyebileceği iddiaları hakkında uzman açıklaması geldi. Marmara depremi tetiklenmiş olabilir mi, bilimsel olarak mümkün mü?
Marmara depremi tetiklendi mi? Deprem uzmanı bilim insanı açıkladı!

Türkiye’nin ana gündem maddesi Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem oldu. Sabah ve öğle saatlerinde gerçekleşen 7 şiddetindeki depremden milyonlarca vatandaş etkilendi. Enkaz altından ise şu anda resmi açıklamalara göre 1.541 vatandaşın cansız bedeni çıkarıldı. 9.733 vatandaşın ise yaralı olarak enkaz altından çıkarıldıkları belirtildi. Bu deprem ile beraber farklı tartışmalar da yapılmaya başlandı. Özellikle Kahramanmaraş depreminin beklenen Marmara depremini tetikleyeceği iddia edilmeye başlandı.

MARMARA DEPREMİ TETİKLENDİ Mİ?

Marmara depreminin tetikleneceği iddialarına Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr Haluk Özener cevap verdi. Bu iddialarının bilimsel olarak bir anlam ifade etmediğini belirten Prof. Dr. Haluk Özener, “Doğu Anadolu Fay Hattı’nda meydana gelen bir depremin Kuzey Anadolu Fayı’nı yani Marmara Bölgesi’nde olabilecek bir depremi tetiklemesi teorik olarak mümkün değil. Bunu herhangi bir bilim insanının iddia etmesi mümkün değildir. Ancak böylesine kaos ortamlarında bu tür iddialar kolay bir şekilde yayılabiliyor.” dedi.

İTİBAR EDİLMEMELİ!

Vatandaşlara da bir uyarıda bulunan Prof. Dr. Haluk Özener, “Sosyal medyada resmi bir geçerliliği olmayan duyurulara itibar edilmemesi gerekiyor. Türkiye’de deprem konusunda yetkili kurumlar bellidir. AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin internet siteleri üzerinden gerekli bilgi paylaşımları yapılıyor. Bunun ötesinde bir bilgi yok. Diğer kaynakların bilgilerine itibar edildiğinde Kahramanmaraş depreminin Marmara depremini tetikleyebileceği gibi içi boş bir gündemle meşgul oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

MARMARA DEPREMİNİN ZAMANI BİLİNEMEZ

Deprem uzmanları Marmara depremi ile alakalı olarak zaman konusunda herhangi bir bilgi verilemeyeceğini belirttiler. Marmara Bölgesi’nde olası bir büyük deprem bekleniyor. Ancak bu depremin 30-40 yıllık bir süreçte de olabileceği veya yakın bir dönemde de olabileceği açıklamaları yapılıyor. Uzmanlar deprem öncesinde tedbir almanın büyük depremler karşısında en pozitif hamle olacağını ifade ediyorlar.