Rakamlarla asgari ücretlilerin ev sahibi olma hesapları!

Asgari ücretlilerin ev sahibi olmalarının imkansız hale geldiği rakamlarla ortaya çıktı. Bir asgari ücretli herhangi bir harcama yapmazsa 30 yıllık geliriyle 100 metrekarelik bir ev satın alabiliyor.
Rakamlarla asgari ücretlilerin ev sahibi olma hesapları!

Konut fiyatlarındaki yükselişlerle vatandaşların gelirlerindeki reel azalma ev sahibi olmayı çok güç bir hale getirdi. Asgari ücretli çalışanların her geçen yıl ev sahibi olmaları daha da zor bir hale geliyor. Yapılan hesaplamaya göre şu anda bir asgari ücretli 100 metrekarelik bir evi satın almak isterse 30 yıl çalışmak zorunda. Üstelik bu 30 yıllık çalışması ile elde edeceği gelirin tek kuruşuna da dokunmaması gerekiyor. Ancak bu durumda asgari ücretliler ev sahibi olabiliyorlar.

MAAŞLAR ERİDİ, KONUT FİYATLARI YÜKSELDİ!

Asgari ücret için son yıllarda önemli zamlar yapılıyuor olsa da konut fiyatları ile karşılaştırma yapıldığında bu zamlar asgari ücretin reel değerini yükseltmiyor aksine azaltıyor. 2019 yılında bir asgari ücretli maaşına dokunmadan 12 yılda 100 metrekarelik bir ev alabiliyordu. 2022 yılına gelindiğinde ise Kasım ayı verilerine göre bir asgari ücretlinin 100 metrekarelik ev sahibi olabilmesi için kazandığının tek kuruşuna dokunmadan 30 yıl çalışması gerekiyor.

YIL YIL ASGARİ ÜCRET VE KONUT FİYATI KARŞILAŞTIRMASI

Asgari ücretlilerin 2019’da yıllık gelirleri 24.240 TL’ydi ve konutların ortalama metrekare fiyatı 2.931 TL olmuştu. Bir asgari ücretli bir yıllık çalışması ile 8,27 metrekare konut satın alabiliyordu. 2020 yılında asgari ücretlilerin yıllık geliri 27.888 TL, konutların ortalama metrekare fiyatı 3.886 TL oldu ve bir asgari ücretli bir yıl çalışarak 7,17 metrekare konut alabiliyordu. 2021 yılında asgari ücret yıllık 33.900 TL’ye yükselirken konutların ortalama metrekare fiyatı 6.373 TL oldu. 2021’de bir asgari ücretlinin geliri sadece 5,31 metrekarelik konuta karşılık geliyordu. 2022 yılında ise hesaplama baştan değişti. Asgari ücretlilerin yıllık gelirleri 58.518 TL’ye yükseldi. Ancak buna karşın konutların ortalama metrekare fiyatları 16.984 TL’ye yükseldi. Bir asgari ücretlinin yıllık geliri ile sadece 3,44 metrekare konut alınabiliyordu.

ASGARİ ÜCRETLİLER İÇİN EV SATIN ALMAK HAYAL OLDU

Bir asgari ücretli çalışanın ev satın alması artık hayal oldu. Asgari ücretli çalışanlar kazandıklarının tek kuruşuna dahi dokunmadıkları hesaplamada 30 yılda 100 metrekare bir ev satın alabiliyorlar. Hem ihtiyçalarını karşılayıp hem de bir ev satın almak isteyen asgari ücretlilerin 60-70 yıl çalışmaları gerekiyor ki bu da hayatın olağan akışına tamamen aykırı bir durum oluyor. Asgari ücretliler kiracı olmaya çok uzun yıllar devam edecekler.