Sıfır ve ikinci el konut fiyatları düşer mi? Ekonomist Mert Başaran açıkladı!

İkinci el konutların fiyatlarında düşüş beklentisini ünlü ekonomist Mert Başaran değerlendirdi. Emlak piyasasına hakim olması ile tanınan Mert Başaran konut sektöründeki fiyat beklentilerini açıkladı.
Sıfır ve ikinci el konut fiyatları düşer mi? Ekonomist Mert Başaran açıkladı!

Konut piyasası hemen hemen her vatandaşın ilgi alanına giriyor. Ev sahibi olmayanlar bir ev satın alabilmenin yollarını araştırmak için piyasadaki gelişmeleri takip ederken ev sahibi olanlar ise mevcut konutlarındaki fiyat değişimlerini araştırıyorlar. Emlak piyasasında tecrübe sahibi olan ekonomistlerden Mert Başaran ise konut fiyatlarına ilişkin çok net ve çarpıcı bir değerlendirme yaptı.

İKİNCİ EL KONUTLARIN FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Konut sektörünün Türkiye’de kesinlikle çökmeyeceğini iddia eden Mert Başaran, “ABD’de mortgage krizi olmuş ve tüm piyasa çökmüştü. Bizde ise böyle bir durum kesinlikle olmaz. Çünkü kredi oranları düşük. Türkiye’de ikinci el konut piyasasına bakalım. Yaklaşık 6 aydır bankalar ikinci el konutlar için kredi vermiyorlar. Kimse ikinci el ev alacağım diyerek kredi alamıyor. Bu durumda piyasanın çökmesi lazım hatta insanların yalvararak evleri dörtte bir fiyatına satmaları gerekir. Eğer bu koşullar ABD’de olmuş olsaydı piyasa çökerdi. Orada insanlarda nakit olmaz ama Türkiye’de bir şekilde nakit bulunup mal alınıyor. Satıştaki konut sayısı da az olunca piyasa çökmediği gibi fiyatlar da düşmüyor.” dedi.

Konut fiyatlarında ne gibi değişimler olabileceğini de aktaran Mert Başaran, “Seçim sonrasında sıfır ve aşırı fiyatlı lüks konutlarda dolar bazlı fiyat düşüşü olmasını bekleyebiliriz. Ancak alt ve orta kesime uygun olan ve 1-2 Milyon TL bandında bulunan ikinci el evlere çok büyük talep var ve piyasada da bu talebi karşılayacak konut yok. Bu kesim için krediler açılınca ikinci el konut fiyatları yine yükselir.” ifadelerini kullandı.

ORTA KESİM İÇİN PİYASADA KONUT YOK!

Konut piyasasına dair değerlendirmelerini sürdüren Mert Başaran, “Tüm müteahhitler toplam 500 bin zengine ev satmanın peşine düştüler. 79 milyonluk orta kesim için ise piyasada ev yok. Alt segmentte ucuz iyi veya kötü nasıl konut bulunursa alınmalı. Lüks sitede 1+1 konuta 10 Milyon TL vereceğinize 10 tane eski bodrum kat alın. Bir süre sonra dolar bazı fiyat farkını göreceksiniz.” şeklinde konuştu.