Yeni Evim kampanyasına rayiç bedel engeli!

Yeni Evim kampanyası ile ev sahibi olmak isteyen vatandaşların sayısı çok fazla olsa da rayiç bedel engeline takılıyorlar. Yüksek vergi ve tapu harcı ödemek istemeyen müteahhitler rayiç bedeli düşük tutunca vatandaşlara çok düşük limitlerde konut kredisi çıkıyor.
Yeni Evim kampanyasına rayiç bedel engeli!

Yeni Evim kampanyası konut sektöründe çok büyük bir heyecan yaratmıştı. Kamu bankaları üzerinden hiç evi olmayan orta gelirli vatandaşlara 0,69’dan başlayan faizlerle 15 yıl vadeli konut kredilerinin verilecek olması insanları heyecanlandırmıştı. Ancak uygulamada çok önemli bir sorun ile karşı karşıya kalınıyor.

RAYİÇ BEDEL YÜZÜNDEN DÜŞÜK LİMİTLİ KONUT KREDİLERİ ÇIKIYOR

Vatandaşlar satın almak istedikleri sıfır konutları buluyorlar ama konut kredisi aşamasında çok önemli bir sorunla karşılaşıyorlar. Müteahhitler veya inşaat firmaları konutların rayiç bedellerini düşük tutuyorlar. 3 Milyon TL fiyatla satılan bir konutun rayiç bedeli 500 Bin TL olarak gösteriliyor. Müteahhitler yüksek vergi ödememek ve aynı şekilde yüksek tapu harcı ödememek için bu yolu tercih ediyorlar. Olan ise ev satın almak isteyen vatandaşa oluyor. Bankaya konut kredisi başvuru yapan vatandaş 3 Milyon TL’ye satın alacağı konut için en fazla 450 Bin TL konut kredisi kullanabiliyor. Bu da Yeni Evim kampanyası ile ev alımını imkansız hale getiriyor.

YÜZDE 4 TAPU HARCI ALINIYOR!

Konut satışlarında yapılan tapu işlemleri için tapu dairelerinde rayiç bedel üzerinden yüzde 4 tapu harcı alınıyor. Bu tapu harcının yüzde 2’si alıcı, kalan yüzde 2’si ise satıcı tarafından ödeniyor. Alıcı ve satıcı anlaşma sağlarsa tüm tapu harcını tek taraf ödeyebiliyor. 500 Bin TL rayiç bedeli olan bir konutun toplam tapu harcı 20 Bin TL oluyor. Oysa 3 Milyon TL için tapu harcı hesaplansa taraflar toplamda 120 Bin TL tapu harcı ödemek durumunda kalacaklar.

TAPU HARCI DÜŞÜRÜLSÜN TALEBİ!

Konut sektöründe son dönemlerde tapu harcının düşürülmesine dair bir talep bulunuyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuda yeşil ışık yakmadı. Buna karşın bir reform çalışması yapıldığı biliniyor. Yalnız bu çalışmanın içeriğine dair henüz kamuoyuna yansıyan bir detay bulunmuyor.

CEZASI BÜYÜK!

Yeni Evim kampanyasında rayiç bedelin düşük gösterilmesi esasında çok büyük bir cezayı beraberinde getiriyor. Yapılan yasal düzenleme ile evin gerçek değerinin beyan edilmemesi durumunda konutun satış fiyatı üzerinden alıcıya yüzde 5, satıcıya ise yüzde 25 idari para cezası verilecek.