Erdoğan'ın İtirazından Sonra Finlandiya ve İsveç NATO'ya Resmi Üyelik Sürecini Başlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmeyeceğini açıklamasının ardından Finlandiya ve İsveç NATO üyeliği için resmi süreci başlattıklarını duyurdu.
Erdoğan'ın İtirazından Sonra Finlandiya ve İsveç NATO'ya Resmi Üyelik Sürecini Başlattı

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin itirazları sürüyor. En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üyeliklerine onay verilmeyeceğini bir kez daha tekrarlamıştı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde tarihi bir adım atarak ülkesinin NATO'ya resmi başvurusunu imzaladı. Ardından da Finlandiya'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine tepki geldi. Başbakan Sanna Marin, Türkiye'nin karar değiştirmesinden ötürü şaşkın olduğunu belirtti.

AKARAR AVRUPA'DA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra Rusya ile 1.300 kilometrelik sınırı paylaşan Finlandiya ve arkasından da İsveç, NATO'ya resmi olarak üyelik süreçlerinin başlatıldığını açıkladı. Avrupa'da memnuniyetle karşılanan karara, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha itiraz etti. İsveç'in Türkiye'ye heyet yollamasına da değinen Erdoğan: “Pazartesi geleceklermiş, bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz” açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın İtirazından Sonra Finlandiya ve İsveç NATO'ya Resmi Üyelik Sürecini Başlattı

Erdoğan'ın itirazlarına rağmen İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde NATO başvurusunu resmen imzaladı. Başvuruyu imzaladığı anın fotoğraflarını da paylaşan Linde, ülkesinin yeni bir döneme girdiğine dikkat çekti. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de Türkiye'nin NATO üyelikleri konusunda karar değiştirmiş olmasını şaşırtıcı bulduğunu ifade etti. Finlandiya merkezli YLE A-studio'ya konuşan Marin: “Türkiye, daha önce Finlandiya ve İsveç’in olası NATO üyeliklerine herhangi bir engel koymayacağına ve süreci yavaşlatmayacağına dair güvence verdi. İşlerin diyalog yoluyla çözülebileceğinden eminim” ifadelerini kullandı.

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist de sorunun ne olduğunu anlamak ve nelerin çözülebileceğini öğrenmek için bir diplomat heyetinin Türkiye'ye gönderileceğini söyledi. Heyetin kimlerden oluşacağı ve Türkiye'ye ne zaman geleceğiyse henüz belli değil.

Emlak365.com