439.300 TL'ye sıfır Fiat Egea Sedan kampanyası başladı!

Sıfır kilometre otomobil satın almak için ÖTV muafiyeti hakkı olanlar için Fiat Egea Sedan’da kampanyalı fiyat açıklandı.
439.300 TL'ye sıfır Fiat Egea Sedan kampanyası başladı!

Türkiye’de otomobil fiyatlarında aşırı yükselişler olması araç sahibi olmak isteyenlerin ortaya koymaları gereken bütçeleri de artırdı. Her ne kadar son aylarda otomobil fiyatlarında önemli artışlar olmasa da yılın önceki aylarındaki artışlar alım gücünün ötesinde fiyatların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu da sıfır kilometre araç alımını zorlaştırırken insanları ucuz fiyata otomobil satın alma yollarını araştırmaya sevk etti.

ÖTV MUAFİYETLİ SATIŞLAR HIZLANDI

Sıfır kilometre otomobil fiyatlarının maliyet kalemleri incelendiğinde en ciddi maliyetin ÖTV olduğu görülüyor. Neredeyse bir otomobilin fiyatı kadar devlet sıfır kilometre araçlardan ÖTV alıyor. Hatta devletin vergi gelirleri incelendiğinde otomobilden alınan ÖTV’nin en önemli gelir kalemi olduğu görülüyor. Bu durumda ucuz araba satın almanın yolu ÖTV ödememekten geçiyor.

ÖTV ödemeden sıfır kilometre otomobil satın almak mümkün. Devlet bazı vatandaşlara bu hakkı veriyor. Bu hakkı kullanabilmek için yüzde 90 ve üzerinde engelli olmak gerekiyor. Bu şartı sağlayan vatandaşlar sıfır kilometre otomobil alırken ÖTV ödemek zorunda değiller.

ÖTV ödemeden her otomobili almak da mümkün değil. Şu anda 1.004.000 TL’lik ÖTV dahil fiyatı geçen araçlar kapsam içerisinde olmuyorlar. BU limit sınırı 1 Ocak itibariyle 1,6 milyon TL’yi geçecek ama şu anda uygulanan limit bu olduğu için ÖTV dahil fiyatı 1.004.000 TL’yi aşmayan araçlar ÖTV muafiyeti ile satın alınabiliyor.

Ayrıca ÖTV muafiyeti ile satın alınmış bir otomobilin 5 yıl içerisinde satılması da sıkıntılı oluyor. Devlet kesinlikle satılamaz şeklinde bir uygulama yapmıyor ama aracı satın alırken ödenmeyen ÖTV’yi devlete ödemek gerektiğinden kimse 5 yıllık süre dolmadan bu araçları satmıyorlar.

FİAT EGEA SEDAN KAMPANYASI

Sıfır kilometre otomobil satın alırken ÖTV muafiyeti hakkı olanlar için Fiat firmasından kampanyalı fiyat geldi. Fiat Egea Sedan için kampanyalı fiyat açıklayan firma 439.300 TL’ye satış yaptığını duyurdu. ÖTV muafiyeti olmadığında aynı araç 794.900 TL’ye satılıyor. Bu da ciddi bir fiyat avantajı uygulandığını net şekilde ortaya koyuyor.