Asgari ücret zammında geri sayım! Masadaki yeni rakamı böyle açıkladı!

2023 yılında uygulanacak asgari ücretin tespit edilebilmesi resmi adımların atılmasına sayılı günler kaldı. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun asgari ücret zammına dair masadaki rakamı açıkladı.
Asgari ücret zammında geri sayım! Masadaki yeni rakamı böyle açıkladı!

Türkiye’de her yıl yeniden belirlenen asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yönetiminde Aralık ayının başında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Bu komisyon asgari ücrete yapılacak olan zamma dair bir karar alacak. Bu karar ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına gidecek.

KOMİSYONDA EŞİT TEMSİL!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda hem işverenler hem de işçiler eşit sayıyla temsil edilecekler. Buna göre işverenleri temsilen TİSK’ten 5 üye komisyonda yer alacak. İşçileri temsilen ise TÜRK-İŞ’ten 5 üye komisyonda yer alacak. Bu iki grubun arasında denge sağlamak için ise hükümet tarafı da 5 üye ile temsil edilecek. Esas itibariyle hükümet hangi tarafı desteklerse o tarafın önerisi asgari ücret zammında belirleyici olacak. Tüm bu pazarlıklara Çalışma Bakanı Vedat Bilgin yönetiminde karar verilecek.

5 ARALIK KRİTİK TARİH!

Asgari ücret zammında 5 Aralık tarihi de kritik tarihlerden birisi olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı enflasyon rakamlarını o gün açıklayacak. Bu açıklamanın ardından yapılacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında asgari ücrete uygulanacak olan zamda taraflar bu rakamları da dikkate alacaklar. Yüksek bir rakam çıkması durumunda asgari ücrete daha yüksek bir zam yapılmasına olanak sağlanacak.

MASADA YÜZDE KAÇ ZAM VAR!

Asgari ücret Tespit Komisyonu toplanmadan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun masada bulunan zam oranını açıklayarak, “Aralık ayında başında ilk görüşmeler yapılmaya başlanacak. Toplam 4 görüşme yapıldıktan sonra da yeni asgari ücret hakkında karar verilecek. Asgari ücret için taraflar standart bir görüş belirleyeceklerdir. Bu şekilde asgari ücret zammı açıklanacak. Bana göre hem işçi tarafı hem de işveren tarafı yüzde 50 zam oranını makul bulacak. Bu yönde karar alınırsa asgari ücret 2023’te 5.500 TL’den 8.250 TL’ye yükselmiş olacak. Benim de tahminim bu yöndedir.

Asgari ücrete yapılacak bu zam oranı da ihtiyaçlara karşılık vermeyecek. Mart ve Nisan ayı geldiğinde Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağını konuşmaya başlayacağız. Enflasyonun yüksek olduğu yıllarda asgari ücrete senede 2 defa zam yapılabiliyor.” dedi.