Abonelik Güvence Bedeli İçin Yargıtay Karar Verdi! Faizi İle Paranızı Geri Alabilirsiniz

Elektrik, doğalgaz ve su aboneliği için ödenen güvence bedeli konusunda Yargıtay emsal karar için ilk adımı attı.
Abonelik Güvence Bedeli İçin Yargıtay Karar Verdi! Faizi İle Paranızı Geri Alabilirsiniz

Elektrik, doğalgaz ve su aboneliği için ödenen güvence bedeli konusunda Yargıtay emsal karar için ilk adımı attı. Milyonlarca kişiye ödedikleri parayı faizi ile geri alma imkanı doğdu. Detaylar haberimizde!

Yargıtay 2003 yılının Mart ayından daha önceki tarihlerde gerçekleştirilen abonelik işlemlerinde ödenen güvence teminat bedellerinin, sözleşme bitiminde faiziyle birlikte geri ödenmesi gerektiği yönünde karar verdi.



Güvence Bedeli Değerinden Ödenecek!



EPDK tarafından verilen faiz hesaplanarak ödeme kararı 2003 yılı ve sonrasında yapılan abonelik sözleşmelerini kapsarken bu tarihten önce yapılan sözleşmelerde faiz ödenmesi konusunda tartışmalar yaşanıyordu.



Verilen emsal karar ile 2003 yılından önce abonelik sözleşmesi imzalayan kişilere de ödemiş oldukları abonelik güvence bedeli için faiz alma hakkı ortaya çıkmış oldu.



Yüksek mahkeme 1995 yılında alınan güvence bedelinin 20 yıl sonra değerinde ödenmesi için açılan davada söz konusu teminat bedellerinin enflasyon karşısında değerini yitirmemesi için gelir getiren bir banka hesabına yatırılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.



Söz konusu karar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildli.



EPDK Abonelik Sözleşmesi Güvence Bedeli İadesi Açıklaması



28 Kasım 2011 tarihinde EPDK tarafından yapılan açıklamada "05/03/2003 tarihinden sonra güvence bedeli alınan müşterilerden, sözleşmesi sona eren veya mekanik sayacı ön ödemeli sayaç ile değiştirilenlerin, dağıtım şirketinde bulunan güvence bedeli tüm borçların ödenmiş olması kaydıyla, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık olarak ilan edilen, 1994=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Genel İndeksi'nde bir ay önceye göre meydana gelen değişim oranları esas alınarak güncelleştirilir ve talep tarihinden itibaren üç gün içerisinde kendisine iade edilir" açıklaması ile 2003 yılı sonrasını içeren düzenleme yapılmıştı.



Yukarıda yer alan karara göre 2003 yılından sonra imzalanan sözleşmelerde abone olmak için ödenen güvence bedeli Tüketici Fiyatları Genel İnderksi üzerinden hesaplanarak iade ediliyor.



Emlak365.com