Adalet Bakanı Tunç'dan seçilme şartı açıklaması! 50+1'den dönüş mümkün değil

Bugün gündeme dair pek çok konu hakkında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı seçilme şartının 40+1'e indirilmesi yönünde gelen taleplere yanıt verdi.
Adalet Bakanı Tunç'dan seçilme şartı açıklaması! 50+1'den dönüş mümkün değil

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı seçilme şartının düşürülüp düşürülemeyeceği hakkında gerekli olan bilgileri duyurdu. 50+1 şartında herhangi bir değişiklik olamayacağını, bu şartın Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'nin en önemli özelliği olduğunu ifade etti. Bununla birlikte de 40+1'e indirilme gibi bir durumunun mümkün olmadığını açıklamış oldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından gündeme dair yapılan başlıca açıklamalar şu şekildeydi;

CUMHURİYETİN TA KENDİSİDİR!

Sistemde herhangi bir değişikliğin yapılamayacağı hakkında Tunç, "50+1'in 40 artı 1'e, 2 dönemin 3 döneme değiştirilmesiyle ilgili herhangi bir tartışma söz konusu değil. Bizim başkanlık sisteminin en önemli özelliğidir 50+1. Cumhuriyetin ta kendisidir. Aksayan yönlerle ilgili reform süreci yapılamaz mı? Yapılabilir. Yeni dönemde yeni anayasa değişikliğinde bunlar elbette ki konuşulabilir." diyerek bu konuda herhangi bir değişikliğin yapılamayacağının altını çizdi.

KİRADA ARABULUCULUK DEVRİ!

1 Eylül tarihinde başlayan arabuluculuk sistemi hakkında detayların merak edilmesinin ardından açılan davlara ilişkin son durum ise "Anlaşma sayısı 2 bin 817. Anlaşamama sayısı 2 bin 157. Toplam sonuçlanan dosya 4 bin 974. 29 bin dosya sonuçlandığında anlaşma sayısı eğer fazla çıkarsa bu da kira anlamında olumlu bir gelişmedir. Çünkü kiracıyla kiralayan, yıllar süren bir mahkemeden kurtulmuş oluyor. 15 bini yargıya gitmeden sonuçlanmış olsa bu hem toplumsal barış açısından önemli." şeklinde yapılan açıklamalar ile duyurulmuş oldu.