Bakan Özhaseki duyurdu! Sadece İstanbul ile ilgilenecek bir birim kuruluyor

Yaşanabilecek olası bir deprem felaketine karşı İstanbul için çalışmalar yürüten Çevre Bakanlığı sadece İstanbul ile ilgilenecek bir birim kurulacağından bahsetti.
Bakan Özhaseki duyurdu! Sadece İstanbul ile ilgilenecek bir birim kuruluyor

6 Şubat tarihinde meydana gelen iki büyük deprem felaketinin ardından gözler deprem riskinin oldukça fazla olduğu İstanbul iline çevrilmişti. Bu konuda hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem de Çevre Bakanlığı tarafından çalışmalar bulunurken bugün Bakan Özhaseki yürütülen çalışmalarda son durumu anlattı.

İSTANBUL İÇİN BİRİM KURULACAK!

Yalnızca İstanbul ili ile ilgilenmesi için birimin kurulacağını ifade eden Bakan Özahaseki, "Önümüzdeki günlerde bunun şartlarını açıklayacağız, nasıl devam edeceğini söyleyeceğiz. Bir milyondan fazla vatandaşımız buna müracaat etmiş. Onlar içerisinde toplam bina sayısı da 90 bin. 90 bin binayı da inşallah böyle dönüştüreceğiz. Biz onlara hibe para vereceğiz. Bir kısmına kendileri katlanacaklar, bir kısmını da biz vereceğiz. İnşallah bir taraftan da hızla bu dönüşmüş olacak. Bir taraftan da yasal olarak İstanbul'da nasip olursa yeni bir başkanlık kurarak özel İstanbul'daki kentsel dönüşümü devam ettirmek istiyoruz.

Şu anda bir genel müdürlük bünyesinde 81 vilayetimizde olduğu gibi İstanbul da bir parça olarak devam ediyor. Ama İstanbul'u yeni bir genel müdürlüğe dönüştürüp kendi içinde bütçesi olan, sadece İstanbul'la uğraşacak olan, gece-gündüz demeden 'İstanbul'u nasıl dönüştürürüm' diye uğraşacak bir birim kuruyoruz. Buna uygun da hazine arsalarını değerlendirdiğimiz, oradan elde ettiğimiz gelirleri burada tutup sadece ve sadece kentsel dönüşüm için kullanacağımız bir birim kuruyoruz. Bir taraftan da hazırladığımız rezerv alanlarda Allah nasip ederse 350 bin civarında konutu da biz yeniden, sıfırdan yapmış olacağız. En riskli yerleri buralara taşıyıp boşalan yerleri de o ilçemizin sosyal donatısı olarak kullanılmak üzere ilçe belediyelerimize bırakacağız. İstanbul için de böyle bir hazırlığımız var." dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SON DURUM!

Bir yandan da devam eden kentsel dönüşüm projesinde son durumu açıklayan Bakan Özhaseki, Büyük Özlem, Cihankent, Atabek, Topakent ve Yeşil Yuvam siteleri, Kemalpaşa Mahallesi 1474. Sokak ,15 Temmuz Mahallesi 1466. ve 1467. Sokak'ta yıkımın başladığından 2012'den beri Bağcılar'da 19 bin 946 bağımsız bölümün yıkımının gerçekleştirildiği, şu anda ise 1236 bağımsız bölümün onay ve tebligat süresi devam ederken, 737 bağımsız bölümün yıkım çalışmasının devam ettiğinden bahsetti.