Bakan Yerlikaya duyurdu! 1 Aralık itibariyle Tüm Türkiye'de yeni uygulamaya geçilecek

Düzensiz göçmenler ile mücadele kapsamında yeni bir çalışma yapılacağını açıklayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yeni uygulamayı anlattı.
Bakan Yerlikaya duyurdu! 1 Aralık itibariyle Tüm Türkiye'de yeni uygulamaya geçilecek

Türkiye'nin son dönemde en büyük problemlerinden biri olan düzensiz göçmenler ile ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yeni çalışmayı anlattı. Yapılan açıklamalara göre bu kapsamda çıkarılacak olan 'Mobil Göç Noktası Uygulaması' ile birlikte tüm Türkiye'ye kimlik kontrolünün yapılacağı öğrenildi. Her alanda, futbol müsabakaları dahil olmak üzere kimlik kontrollerinin gerçekleştirileceği ifade edildi.

Uygulama ile ilgili merak edilenlere Bakan Yerlikaya Eylül itibariyle toplamda 97 bin 363 düzensiz göçmenin yakalandığından bahsederek süreç hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yerlikaya tarafından yapılan açıklamalar şu şekildeydi;

HER YERDE KİMLİK KONTROLÜ BAŞLAYACAK!

Düzensiz göçmenler ile mücadele kapsamında yürürlüğe girecek olan bu sistem hakkında konuşan Bakan Yerlikaya "Futbol müsabakaları dahil olmak üzere her yerde kimlik kontrolü yapacağız. Ama bir turisti veya ikamet izni olan bir yabancıyı üzerinde kimlik veya pasaportu yok diye alıp, geri gönderme merkezine götürmeyeceğiz. İstanbul'da bunu 9 hafta boyunca pilot uygulamayla başardık. 20 göç mobil noktasını 38 araca çıkardık İstanbul'da. Düzensiz göçü, kaçak göçmeni, şehir içerisinde yakalamak dabır gerektiriyor. Ve sabırlı olmamız gerekiyor. Sıfır hata düşüncesiyle hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü turizm ülkesiyiz. Mobil Göç Noktasında hangi görevlilerimiz oluyor? Yabancılar ile iletişim sağlayacak tercüman ve göç uzmanlarımız merkezde çalışıyor. Bu merkezlerde Göç-Net sistemi ve biyometrik yani parmak izi okutma sistemimiz var." dedi.

1 ARALIK İTİBARİYLE TÜM TÜRKİYE'DE UYGULANACAK!!

Pilot uygulamanın sona ermesinin ardından 1 Aralık'ta Tüm Türkiye'de uygulanacağını ifade eden Yerlikaya "Düzensiz göçmenler ağırlıklı olarak, Afganistan, Pakistan, Özbekistan, İran hududundan gelenler. Şimdi bu Mobil Göç Noktası Uygulaması yapıyoruz biliyorsunuz. Düzensiz göçle ilgili en ufak bir komplikasyon olmaması için bu pilot uygulama İstanbul'da tuttu. 9 hafta içerisinde bir tane komplikasyon olmadı. 1 Ekim'de Bursa, Adana, İzmir ve Ankara'da Mobil Göç Noktası Uygulamasına başlıyoruz. 1 Kasım'da bu araç sayısını 153'e çıkarıyoruz ve 30 büyükşehirde aynı anda başlıyoruz, 1 Aralık'ta tüm Türkiye'de uygulama başlayacak." ifadeleri ile sistemin nasıl uygulanacağından bahsetti.