Başbakan Yardımcısı Resmen Duyurdu! KKTC'nin İsmi Ve Yönetim Sistemi Değişiyor!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı Erhan Arıklı, KKTC'nin isminin ve yönetim sisteminin değiştirileceğini açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Resmen Duyurdu! KKTC'nin İsmi Ve Yönetim Sistemi Değişiyor!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin isminin ve yönetim sisteminin değiştirileceği KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı tarafından açıklandı. KKTC'nin de Türkiye gibi sistem değişikliğine giderek başkanlık sistemi ile yönetilmesine dair düzenlemelerin yapılacağı resmi ağızdan açıklandı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI AÇIKLADI

KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı tarafından çok kritik bir açıklama yapıldı. Bir televizyon programına katılan Erhan Arıklı, “YDP olarak çok kritik bir değişiklik yapma kararı aldık. Önümüzdeki dönemde sistem değişikliği yapacağız. Bununla da kalmayacağız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ismini de değiştireceğiz.” dedi.

DEVLETİN RESMİ ADI KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ OLACAK

Sistem değişikliği yapmanın ilk adımı olarak anayasa değişikliğini işaret eden KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, “Biz ülke olarak nedense anayasamızı değiştiremiyoruz. Ancak gerekli değişikliklere imza atacağız.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ismini Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak değiştireceğiz. Bize bu isim Annan Planı çerçevesinde BM tarafından verilmişti. Zaten İKO'da da bu şekilde gözlemci ülke olarak yer alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPILACAK

Hem KKTC'nin isim değişikliği hem de sistem değişikliği için ısrarcı olacaklarını söyleyen KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, “YDP olarak bu değişiklikleri yapabilmek için kendi çalışmalarımızı başlattık. Bu değişiklikleri ana gündem maddesi haline getirdik.” şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Resmen Duyurdu! KKTC'nin İsmi Ve Yönetim Sistemi Değişiyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pazartesi günü yapacağı Kıbrıs ziyareti öncesinde böyle açıklamaların gelmesi dikkat çekti. Özellikle Kıbrıs Türk Cumhuriyeti isminin Kıbrıs'taki Türk varlığını daha net bir şekilde ifade edecek olmasının bu konuda dünyaya mesaj verilebileceği şeklinde yorumlandı.

Başkanlık sistemine geçiş ile de Türkiye ile yakın ilişkili bir ülkenin yönetim sistemini Türkiye'deki sistemle aynı yapacak olması da bir süredir beklenen bir gelişme şeklinde değerlendirildi. KKTC'nin yeni yönetim sisteminin Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ne kadar benzeyeceği ise şimdiden merak edilmeye başlandı.

KKTC'de ise kamuoyu KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı'nın açıklamalarının ardından hem isim değişikliğini hem de sistem değişikliğini tartışmaya başladı. İlk gelen bilgilere göre kamuoyunun bu değişikliklere destek verdiği bildirildi.