Bu balığı yakalayıp getirene 2,5 milyon TL ödül verilecek!

Balık avıyla ilgilenen vatandaşların yakından bildiği, balon balığı çeşitlerinden biri olan “lagocephalus sceleratus” avcılığı ile uğraşan balıkçılara, 200 bine kadar adet başına 12,5 TL ve türlerini avlayanlara da 1 milyona kadar adeta başına 2,5 TL destekleme ödemesi yapılacak.
Bu balığı yakalayıp getirene 2,5 milyon TL ödül verilecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ve Cumhurbaşkanlığı kararı ile “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararı” Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye kara sularında yayılmaya başlayan yabancı istilacı balon balıklarının popülasyonunun ve stoka katılım oranlarının indirilmesi, ülke ekonomisinin ve ülke balıkçılığının uğrayacağı zararın azaltılması adına, sucul biyolojik çeşitliliğin ve stokların korunması, kaynakların sürdürülebilir ve rasyonel kullanılabilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda balon balığı avcılığı para ödülü ile teşvik ediliyor.

BALON BALIĞI AVCILIĞI HAKKINDA KARAR YAYIMLANDI

Balon balığı avcılığı kapsamsında geçerli ruhsat tezkeresine sahip balıkçı gemisi ile su ürünleri avcılık faaliyetleri gerçekleştiren ve balon balığı türlerini avlayan balıkçılara yapılacak olan adet başın doğrudan destekleme ödemelerinde tutarlar yeniden belirlendi. Yayılımcı ve yabancı istilacı bu balık türüne dair alınan kararda, belirlenen adet sınırı düşürüldü ve adet başına yapılacak olan destek tutarı da artırıldı. Söz konusu karar göre “lagocephalus scleratus” (balon balığı türü) avcılığı yapan ruhsatlı balıkçılara 200 bin adete kadar adet başına 12,5 TL destek ödemesi yapılacak. Ayrıca diğer balon balığı türlerinde ise 1 milyon adete kadar adet başına 2,5 TL ödeme yapılacak.

2,5 MİLYON TL’YE KADAR ÖDEME YAPILACAK

Bu balığı yakalayıp getirene 2,5 milyon TL ödül verilecek!

Balon balığı avcılığına ilişkin karar ve destekleme ödemelerine ilişkin belirlenen tutarları kapsayan karar, 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan karar ile birlikte balıkçılara, avladıkları balon balığı türlerine göre ödemeler yapılacak. Söz konusu ödemelerde daha yüksek destek tutarı “lagocephalus scleratus” türü için, 200 bine kadar adet başına 12,5 TL ödeme verilecek. Bu da bu tür için 2,5 milyon TL’ye kadar destek ödemesi anlamına geliyor.