CHP'den yerel seçim içim YSK'ya çağrı! Takvimde değişiklik yapılmalıdır

YSK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan seçim takvimine CHP'li isimden değişiklik yapılması gerektiği konusunda açıklama geldi.
CHP'den yerel seçim içim YSK'ya çağrı! Takvimde değişiklik yapılmalıdır

2024 yerel seçim süreci için hazırlıklar başlarken, Yüksek Seçim Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde 1 Ocak itibariyle başlayacak olan seçim sürecinin takvimi açıklandı. Bu sürecin ardından ise bugün CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel tarafından öğrencilerin de bulundukları şehirde oy kullanabilmeleri için adres değiştirme sürelerinin uzamasının gerektiği ifade edildi.

1 KASIM'A ERTELENMELİDİR!

Öğrencilerin yeni yeni okuyacakları şehirlere yerleşmesi ile ilgili açıklama yapan Açıkel, adres değişikliğinin son tarihinin 1 Ekim 2023 olduğundan bahsederek bu tarihin 1 Kasım 2023'e ertelenmesi gerektiğinden bahsetti. Değişmemesi durumunda öğrencilerin oy kullanım sürecinde mağdur olabileceğini ifade ederek “Aksi halde yüz binlerce öğrenci yerel seçimde oy kullanamayacaktır. Hangi partiye oy verirse versin gençlerin seçime katılımını azaltma riski taşıyan bu takvim için bir aylık erteleme yapılması, seçmenlere adres bildirimleri için 1 Kasım 2023 tarihine kadar izin verilmesi gerekmekte ve bunun için gerekiyorsa geçici kanuni düzenleme ile YSK’nın seçim takviminde değişiklik yapılmalıdır” dedi.

"YSK'NIN SEÇİM TAKVİMİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMALDIR"

Süreç içerisinde kimsenin mağdur olmamasını isteyen Açıkel, “YÖK kararıyla ülkemizdeki üniversitelerde akademik dönem Ekim ayının ilk haftasında başlayacak ancak KYK yurtlarındaki yetersiz kapasite, astronomik şekilde artan ev kiraları ve özel yurt ücretleri nedeniyle halen yüzbinlerce öğrenci barınma sorununu çözemedi ve eğitim alacağı şehre gelmedi. Yerel seçim öncesinde adres değişikliği yapmış olan seçmenler, bulundukları adreste oy kullanabilmeleri için seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2024'ten üç ay önce, yani 1 Ekim 2023 tarihine kadar adres bildirimlerini yapmak zorunda. Bu takvim sıkışıklığı, kalacak yer bulamayan öğrenciler ile birlikte; henüz kalacakları şehirlere gelmeyen öğrencileri de mağdur etmektedir. Pek çok öğrenci, bu sıkışık takvim yüzünden üniversite eğitimi aldıkları şehirde oy kullanabilmek için adres bildirimlerini yapamamıştır. Şehirlerarası ulaşımdaki artan maliyetler de öğrencilerin seçim döneminde ikametgahlarının bulunduğu şehirlere gitmesini zorlaştıracak ve özellikle gençlerin seçime katılım oranı ciddi şekilde düşecektir. Bu nedenle, adres bildirimi için son tarih olan 1 Ekim 2023 tarihinin ertelenmesi gerekmektedir. Aksi halde yüzbinlerce öğrenci yerel seçimde oy kullanamayacaktır. Hangi partiye oy verirse versin gençlerin seçime katılımını azaltma riski taşıyan bu takvim için bir aylık erteleme yapılması, seçmenlere adres bildirimleri için 1 Kasım 2023 tarihine kadar izin verilmesi gerekmekte ve bunun için gerekiyorsa geçici kanuni düzenleme ile YSK’nın seçim takviminde değişiklik yapılmalıdır.” diyerek bu oy verme sürecinde kimsenin mağdur olmaması gerektiğini ifade etti.