Çocuğunuz ergenliğe erken girdiyse sebebi bu olabilir! En büyük hatayı böyle yapıyormuşuz

Çocuklarınız erken ergenliğe girdi ise bunun sebebi teknolojik aletler! Çevreye yaydıkları ışık ile zararı yalnızca göze değil! Detaylar haberimizde.
Çocuğunuz ergenliğe erken girdiyse sebebi bu olabilir! En büyük hatayı böyle yapıyormuşuz

Teknolojik aletler, yaydığı ışık sebebi ile sağlığımız için oldukça zararlıdır. Bu ışık çocuklarda erken ergenliğe neden oluyor. Peki bu mavi ışıktan nasıl korunulur? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ÇOCUKLAR NEDEN ERKEN ERGENLİĞE GİRİYOR

Günümüzde büyük küçük herkesin bir cep telefonu veya tableti bulunuyor. Vakit geçirmek ve iletişim kurmak açısından son derece konforlu olan bu cihazlar aslında gözlerinizin en büyük düşmanıdır. Çünkü bu tür teknik ekipmanlar mavi ışık yayar. Bu mavi ışığın hem faydalısı hem de zararlısı olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Güneşin ışık dalgalarının rahatlatıcı mavi ışığı, gün boyunca melatonin seviyelerini dengeler. Bu hem daha sağlıklı uyku-uyanıklık döngülerine hem de gündüz dikkat sorunlarının azalmasına katkıda bulunur. Zararlı mavi ışık, teknolojik cihazların ekranlarından yayılan yapay ışıktır. Ekrandaki dalga boyu çok kısa olduğu için enerji seviyesi çok yüksektir. Mavi ışığın yarısından çoğu korneadan geçerek retinaya ulaşır. Retina yüksek enerjili ışığa maruz kalmaktan olumsuz etkilenir. Mavi ışık ayrıca makula dejenerasyonuna ve göz kanserine de neden olabilir.

Çocuklar Neden Erken Ergenliğe Giriyor

Ayrıca gelecekte katarakt riskinin artması da söz konusudur. Karanlıkta melatonin hormonunun salınımı bu ışıklar tarafından baskılanarak gözün ön ve arka çapının artmasına neden olarak miyop riski oluşturur. Bunun sonucunda ciddi uyku bozuklukları, uykusuzluk ve stres bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Bunların yanı sıra araştırmalar, bu cihazların yaydığı mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın kadınlarda ergenliğin erken başlamasına yol açabileceğini gösterdi. Bu çalışmada araştırmacılar, mavi ışığa maruz kalmanın üreme hormonu düzeyleri ve ergenliğin başlama zamanlaması üzerindeki etkilerini incelemek için bir sıçan modeli kullandılar. Dişi sıçanlar altışarlı 3 gruba ayrıldı ve normal ışık döngüsüne (6 saat veya 12 saat mavi ışığa) maruz bırakıldı. Ergenliğin ilk belirtileri her iki grupta da mavi ışığa maruz kaldıklarında önemli ölçüde daha erken ortaya çıktı ve maruz kalma süresi ne kadar uzunsa ergenlik de o kadar erken başladı. Mavi ışıktan tam anlamı ile korunulmasada etkisini azaltmak mümkün. Bunun için mavi ışık filtreleri, mavi ışıktan korunmak adına gözlük ve lens kullanılabilir. Daha sık göz kırpabilir ve ekran sürenizi azaltabilirsiniz.